Hlavní obsah

Islámský stát zajal tři tisíce iráckých civilistů. Používá je jako živé štíty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk
Aktualizováno

Islámský stát zajal na tři tisíce iráckých civilistů, kteří prchali z míst postižených boji v oblasti provincie Kirkúk. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s odvoláním na zprávy z Iráku. Podle informací úřadu už džihádisté dvanáct civilistů zabili.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Libyjské jednotky bojují s IS v Syrtě.

Článek

Zajatí vesničané podle UNHCR pocházejí z oblasti Havídža v provincii Kirkúk. Tento region v severním Iráku hájí místní Kurdové před útoky Islámského státu. Vesničané se snaží z oblastí bojů prchat do města Kirkúk, které kurdští bojovníci před islámskými radikály uhájili, a nyní je v něm na poměry válkou zmítané země relativní klid.

Zpráva UNHCR podle agentury Reuters navazuje na čtvrteční prohlášení Irácké organizace pro lidská práva (IOHR), podle níž bylo zhruba stovkou bojovníků IS zadrženo 1900 civilistů. Džihádisté používají rukojmí jako lidské štíty proti palbě iráckých jednotek. Desítky z těchto civilistů už byly podle IOHR zabity.

Organizace Islámský stát ztratila v posledních měsících značnou část dříve kontrolovaného území v Iráku, stále si však drží svou hlavní baštu – město Mosul. OSN v červenci varovala, že kvůli intenzivním bojům právě o Mosul hrozí velká humanitární krize, na jejíž zmírnění je potřeba téměř 300 miliónů dolarů.

Kvůli bojům v Iráku opustily své domovy milióny uprchlíků, z nichž jen část se dosud mohla vrátit domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám