Hlavní obsah

Vrtulník prý shodil v Sýrii sudy s jedovatým plynem, zasáhl desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jedovatý plyn byl shozen v noci na úterý na místě, kam se v pondělí zřítila sestřelená ruská helikoptéra Mil Mi-8. Jedovatý plyn zasáhl ve městě Sarákib 33 lidí, většinou žen a dětí, uvedla vzbouřenecká Syrská civilní obrana podle agentury Reuters. Zveřejnila i videa, kde je zřetelné, jak lidé obtížně dýchají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují lidi, kteří se nadýchali toxického plynu Video: Reuters

 
Článek

„Středně velké sudy byly plné jedovatých plynů. Syrská civilní obrana není schopna určit druh plynu,“ řekl její mluvčí. Její členové se domnívají, že šlo o chlór. Podle civilní ochrany shodil barely v noci vrtulník.

O jejich shození v pondělí pozdě večer informovala i exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii.

Sarákib leží v provincii Idlib blízko místa, kde byl v pondělí sestřelen transportní vrtulník ruské armády. V jeho troskách zahynulo všech pět vojáků, kteří byli na palubě. K sestřelu vrtulníku se nikdo nepřihlásil. [celá zpráva]

V oblasti neoperují radikálové z hnutí Islámský stát, jsou tam ale aktivní jiné radikální skupiny i umírnění povstalci podporovaní Spojenými státy.

Syrská vláda i vzbouřenci se navzájem obviňují z použití chemických zbraní.

Podle západních zdrojů je syrská armáda nasadila na Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám