Hlavní obsah

Turecko kvůli atentátu v Istanbulu obvinilo 13 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké úřady obvinily 13 lidí, včetně deseti tureckých občanů, z příslušnosti k teroristické organizaci v souvislosti se sebevražednými útoky na letišti v Istanbulu. Masakr z konce června si vyžádal 45 mrtvých.

Foto: AP

Záběry z letištní haly bezprostředně po teroristickém útoku

Článek

Podle dnešního vyjádření tureckého premiéra Binaliho Yildirima bylo v rámci vyšetřování atentátu zadrženo 29 osob.

Útok spáchala trojice mužům dva z nich policie identifikovala - měli ruské pasy. Identita třetího nebyla zatím zveřejněna. Spekuluje se také, že trojici řídil Čečenec Achmed Čatajev.

Ten je také podezřelý, že také zorganizoval další dva útoky ve městě, lednový atentát na turisty na náměstí Sultanahmet, při kterém zemřelo 13 lidí, a útok v rušné obchodní čtvrti Istiklal, kde zahynuli čtyři lidé.

Foto: Rustavi2, ČTK/AP

Čečenec Achmet Čatajev na snímku z roku 2012

Po útoku na istanbulském letišti je 49 lidí stále v nemocničním ošetření, z toho 17 na jednotkách intenzivní péče. Mezi mrtvými je 19 cizinců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z letištní haly v Istanbulu bezprostředně po teroristickém útokuVideo: AP

Útok, ke kterému se přihlásilo extremistické hnutí Islámský stát, byl čtvrtým nejkrvavějším v Turecku v letošním roce. Čatajev podle USA byl mnohokrát v Sýrii a byl jedním z velitelů na ministerstvu války IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám