Hlavní obsah

Irácký premiér oznámil dobytí Fallúdže na radikálech z IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil vítězství vládních sil nad radikály z organizace Islámský stát (IS) ve městě Fallúdža. Armáda se nyní zaměří na dobytí Mosulu, další islamistické bašty v Iráku, řekl Abádí v nočním televizním projevu. V Iráku podle něj není pro takzvaný Islámský stát místa.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Z Fallúdže vychází kouř po leteckých útocích na pozice Islámského státu.

Článek

Po zhruba čtyřech týdnech od zahájení armádní ofenzivy proti Fallúdži se vládním silám podařilo proniknout do centra města a dobýt tam hlavní komplex vládních budov a nemocnici. Podle iráckého vojenského činitele má armáda pod kontrolou zhruba 90 procent města.

Mluvčí amerického ministerstva obrany potvrdil, že irácké jednotky dobyly centrum Fallúdže a teď se snaží vyhnat radikály z IS ze zbývajících lokalit. Podle nejmenovaných policejních zdrojů agentury Reuters vládní jednotky zatím nevstoupily do sedmi čtvrtí na severu města a stále osvobozují oblasti na jihu.

Irácké síly podle vysoce postavených činitelů mezitím dnes jižně od Mosulu otevřely druhou frontu v rámci připravovaného útoku na toto město. Elitní protiteroristické síly a dvě armádní divize se vydaly k letišti, které hraje klíčovou roli pro opětovné dobytí Mosulu. Ten je největším městem na severu Iráku a faktickým hlavním městem IS v této zemi. Irácké síly postup zahájily za podpory leteckých údajů koalice v čele s USA, uvedli činitelé, které cituje Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám