Hlavní obsah

V Iráku padl americký voják, když Islámský stát prorazil frontu

– Stuttgart • Aktualizováno

Americký voják padl v Iráku, oznámil v úterý v Německu ministr obrany USA Ashton Carter. Upřesnil, že zahynul v boji. Podle Pentagonu zahynul při útoku bojovníků Islámského státu, kteří prorazili kurdskými pešmergy drženou frontu u Mosulu.

Foto: Jonathan Brady/pool, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

„Samozřejmě je to smrt v boji,“ uvedl na tiskové konferenci ve Stuttgartu Carter. „Je to velmi smutná ztráta.“

Podle ministra byl voják zabit nedaleko Irbílu na severu Iráku, kde probíhají střety mezi kurdskými pešmergy podporovanými USA a Islámským státem.

Americký představitel řekl AP, že voják byl zabit přímou palbou, když radikálové pronikli za frontovou linii drženou pešmergy.

Podle mluvčího Pentagonu Petera Cooka padl, když radil kurdským pešmergům. Ti byli napadeni ve vzdálenosti pět až osm kilometrů za frontovou linií.

„Tato smutná zpráva nám připomíná, jakému nebezpečí čelí každý den naši muži a ženy v pokračujícím boji za zničení IS a jakou hrozbu skupina představuje pro Spojené státy a zbytek světa,” uvedl Cook.

Nové americké oběti

Voják se stal třetí americkou obětí od roku 2014, kdy USA zahájily operace proti IS. Prvním byl příslušník speciálních sil, který zahynul v přestřelce v říjnu 2015 při útoku na věznici IS v Iráku. V březnu pak padl příslušník námořní pěchoty, který střežil základnu Machmúr. Zasáhla ho raketa.

Foto: Mapy.cz

Letos americké ministerstvo obrany potvrdilo, že do Iráku vyslalo speciální jednotky. Působí na severu země i v provincii Anbár.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Jedním z prvních úspěchů jejich nasazení bylo dopadení experta Islámského státu na chemické zbraně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám