Hlavní obsah

Putin nařídil stahování ruských sil ze Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil stažení hlavní části ruských sil ze Sýrie. Stahování začne v úterý. Uvedla to agentura Reuters. O ruském kroku následně Putin telefonicky hovořil s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s ministry obrany Sergejem Šojguem (vpravo) a zahraničí Sergejem Lavrovem

Článek

„Celkový úkol, jímž bylo pověřeno ministerstvo obrany a ozbrojené síly, byl splněn, takže jsem nařídil ministru obrany, aby se od zítřka začala stahovat hlavní část našich vojenských jednotek ze Syrské arabské republiky,“ citovala agentura Interfax z prohlášení Putina.

Ruský prezident dodal, že by stahování části ruských sil mělo být vzpruhou pro politická jednání.

Podle Putina to ale neznamená odchod ruských vojáků ze Sýrie, letecká základna Hmejmím a námořní základna Tartús zůstanou v provozu. Jak upozornila ČTK, odhaduje se, že Rusko má nyní v Sýrii zhruba 4000 vojáků a okolo 80 letadel a vrtulníků.

Kreml oznámil začátek stahování po setkání prezidenta s ministry obrany Sergejem Šojguem a šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že ruský prezident o chystaném stahování předem informoval syrského prezidenta Bašára Asada.

Putin následně o stahování ruských sil hovořil se šéfem Bílého domu. Obama prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že pokračující ofenziva syrské armády může ohrozit mírové snahy v oblasti, ocenil však omezení násilí, ke kterému vedlo příměří zprostředkované velmocemi.

"Oba prezidenti vyzvali k zesílení procesu politického urovnávání syrského konfliktu a vyjádřili svou podporu rozhovorům mezi syrskou vládou a opozicí začínajícím v Ženevě," uvedl v prohlášení Kreml.

V Sýrii útočí pět měsíců

Ruské letectvo zahájilo nálety v Sýrii na konci září loňského roku. Šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexej Puškov tehdy uvedl, že ruské akce v Sýrii potrvají tři až čtyři měsíce.

Rusko intervencí odrazilo postup povstaleckých sil na baštu režimu prezidenta Asada - provincii Látakíja se stejnojmenným městem, kde má také Rusko v Tartúsu svůj jediný přístav ve Středozemním moři.

Asad pak za pomoci Rusů, ale i spřátelených sil z Íránu a Libanonu přešel do ofenzívy. Zvrácení poměru sil na bojišti zřejmě uspíšilo uzavření dohody o příměří s ozbrojenou opozicí.

Rusové v Sýrii podnikli více než 9000 náletů. Moskva uváděla, že útočí na teroristy. Za ty ovšem Bašár Asad označuje veškerou opozici.

Rusové se zprvu soustředili téměř výlučně na jiné skupiny než Islámský stát (IS), proti němuž v Sýrii útočí také západní koalice. Po listopadových teroristických útocích v Paříži ale začalo ruské letectvo útočit i na IS.

Kritici poukazují, že Rusové často nerozlišovali mezi vojenskými a civilními cíli, studie NATO nicméně uznala, že ruské nálety byly efektivní. [celá zpráva]

Válka v Sýrii trvá pět let.

Související témata:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na výroční konferenci

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Jednání o řešení krize v Ženevě stále pokračují. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám