Hlavní obsah

Íránský velvyslanec nabízí odměnu každému palestinskému „mučedníkovi” v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút/Jeruzalém

Odměnu 7000 dolarů (zhruba 170 000 korun) slíbil vyplatit íránský velvyslanec v Libanonu rodině každého Palestince zabitého při palestinsko-izraelských násilnostech. Dodal, že rodinám, kterým Izrael strhl domy, protože jejich příbuzní vedli útoky proti Izraeli, bude vyplaceno 30 000 dolarů (740 000 korun). Izrael se proti tomu ostře ohradil.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Bojovníci palestinského Hamásu

Článek

Íránský velvyslanec Muhammad Fathalí podle agentury AFP hovořil o odměně pro rodiny palestinských „mučedníků intifády v Jeruzalémě, kteří bojují za to, aby mohli Palestinci zůstat žít na své půdě, a konfrontují okupanta“.

V Izraeli a na Západním břehu Jordánu přišlo od loňského října o život téměř 200 lidí. Násilí začalo kvůli sporům o posvátná místa na jeruzalémské Chrámové hoře. Často osamocení mladí Palestinci napadají noži izraelské policisty, ale i civilisty, včetně žen. Palestinské hnutí Hamás to už loni označilo za třetí intifádu, tedy ozbrojený boj proti Izraeli.

Podle íránské agentury IRNA ohlásil velvyslanec Fathalí nabídku po setkání se zástupci palestinských skupin Hamás a Islámský džihád i s představiteli libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Oznámil, že jde o příspěvek navíc k měsíčním platbám, které z Íránu chodí rodinám Palestinců zabitých při palestinsko-izraelských násilnostech. Írán začal platby posílat v roce 1987, kdy byl založen Hamás.

Izrael žádá odsouzení

Izrael se proti iniciativě ostře ohradil. „Ukazuje to, že Írán i po uzavření jaderné dohody pokračuje v podpoře palestinského terorismu a terorismu Hizballáhu a v pomoci Hamásu. To je něco, čemu se svět musí postavit, odsoudit to a pomoci Izraeli a samozřejmě i dalším zemím to odrazit,“ prohlásil ve čtvrtek izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon mezitím vyzval dopisem generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby íránský krok odsoudil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám