Hlavní obsah

„Bolí to víc než porod.” V Islámském státu trestají špatně zahalené ženy trhačem masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Džihádisté Islámského státu v iráckém Mosulu „nedostatečně zahaleným“ ženám zaživa vytrhávají kusy masa. Svalovinu z končetin a dalších částí těla vyštípávají speciálním železným nástrojem, jemuž vyděšení obyvatelé města říkají „kousač“ či „trhač“. Svědectví o hrůzné metodě mučení světu přineslo několik svědků, jimž se z Mosulu podařilo uprchnout.

Foto: Morteza Nikoubazl , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Bolí to víc než porod,“ popsala 22letá Fatima následky poranění nástrojem, který funguje jako past na zvířata, tedy jako ocelová čelist s trháky.

„Stalo se to naší noční můrou. Moje sestra byla minulý měsíc takhle krutě potrestána za to, že si nevzala rukavice, které zapomněla doma. Na ruce má stále rány a jizvy,“ cituje server listu The Independent dvaadvacetiletou dívku, která si nepřála zveřejnit své celé jméno.

Trhač není zdaleka jedinou věcí, která obyvatele Mosulu na severu Iráku od začátku okupace v roce 2014 děsí. Pod nadvládou Islámského státu může být kdokoli popraven za sebemenší prohřešek.

S tím, jak Islámský stát začíná přicházet o dobytá území, stejně jako o finanční zdroje (především z ropy), začínají být frustrovaní džihádisté čím dál brutálnější.

Veřejné popravy a bičování jsou podle svědeckých výpovědí v posledních měsících čím dál častější. Nejkrutější jsou údajně radikálové pocházející ze Saúdské Arábie a Libye.

Dodávky elektřiny byly přerušeny už dávno a pohonné hmoty jsou vyhrazeny pro bojovníky Islámského státu. Ve městě navíc v poslední době začínají docházet léky, základní potraviny, a dokonce i voda. Na vině je váznoucí zásobování z Turecka a Sýrie.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

„Moje lékárna byla z poloviny prázdná. Utratil jsem všechny své úspory. Minulý rok stačilo na živobytí celé rodiny 500 dolarů (asi 12 300 korun) měsíčně, nyní nestačí ani 1000 dolarů (24 600 korun),“ vzpomíná 26letý farmaceut Ibrahím, který z Mosulu uprchl 16. ledna. Ceny v Mosulu podle něj meziročně vzrostly na pětinásobek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám