Hlavní obsah

Islámský stát v Sýrii obsadil klíčové město na cestě do Halabu

– Damašek/Instanbul

Islámský stát v úterý obsadil v provincii Hamá klíčové město Chanasír, které leží na důležité silnici do Halabu, po níž proudí do města zásoby. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii ovládl i tucet kopců v jeho okolí. O město se sváděly tvrdé boje.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

Chanasír dobyl Islámský stát den poté, co zaútočil na pozice vládních sil.  Město leží na jedné ze silnic, odkud může Sýrie zásobovat své vojáky bojující o Halab.

Zdroj syrské armády sdělil agentuře Reuters, že vládní vojska pokračují ve snaze odrazit útok a zabezpečit silnici spojující Halab s městy ve střední Sýrii.

Boje potvrdil i SOHR: „Střety pokračují, režim ovládl čtyři ze sedmi ztracených postů,” řekl ředitel SOHT Rami Abdal Rahmán. Podle něj je ale Chanasír stále odříznutý.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Silnici se ale snaží ovládnout i jiní radikální syrští vzbouřenci, jednotka Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu ovládla vesnici Rasm al-Nafal, uvedl protizápadní web Southfront. Podle něj Islámský stát dobyl i čtyři vesnice navzdory šedesáti náletům na pozice IS a an-Nusry u silnice.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Potvrdil ale, že vládní vojska ovládla klíčové kopce Kamu a Al-Kafr Sanad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám