Hlavní obsah

Italští vojáci budou střežit v Iráku stavbaře opravující přehradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie pošle do Iráku 450 vojáků. Měli by chránit pracovníky italské firmy, která vyhrála konkurz na opravu přehrady nedaleko města Mosul, oznámil premiér Matteo Renzi. Přehrada je po bojích poškozená a hrozí, že neudrží tlak vody a protrhne se. Vodní dílo se ovšem nachází nedaleko Mosulu, město mají od loňska pod kontrolou radikálové z Islámského státu (IS).

Foto: Profimedia.cz

Kurdští pešmergové střeží Mosulskou přehradu.

Článek

Renzi řekl, že s ostrahou pomohou také američtí vojáci. Zdůraznil, že přehrada je "v nebezpečné oblasti na hranici území ovládaného IS, je silně narušená a hrozí její protržení."

Irák má na místě už nyní 750 vojáků, ale italská firma Trevi, která vyhrála konkurz na její opravu, to považovala za nedostatečné, a odmítala proto práce zahájit. Jde o kontrakt za dvě miliardy dolarů (49,5 miliardy Kč).

Foto: Profimedia.cz

Mosulská přehrada

Přehrada leží na řece Tigris asi 50 km od Mosulu. V Iráku je nejdůležitější, neboť je zdrojem vody a elektřiny pro téměř dva milióny lidí na severu země. Kurdským jednotkám se ji podařilo loni s podporou amerických letadel vyrvat z rukou IS. Pokud by se protrhla, Mosul by zaplavila voda do výše 30 metrů a ještě v Bagdádu by hladina řeky dosahovala pěti metrů.

Prestižní projekt někdejšího prezidenta Saddáma Husajna stál 1,5 miliardy dolarů. Přehrada je ale považovaná za mimořádně problematickou z hlediska statiky. Hráz je vybudovaná na nestabilním podloží ze sádrovce. Musí se proto pravidelně zpevňovat betonovými injektážemi. Američtí inženýři ji při inspekci v roce 2007 označili za "nejnebezpečnější přehradu světa". Platí ale, že kdo ji ovládá, ten drží v rukou klíče k Mosulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám