Hlavní obsah

Ruský prezident varoval Turky, že budou pykat za podlý válečný zločin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek v projevu ke stavu země varoval Turecko, že Rusko neskončí u obchodních sankcí, které na ně Moskva uvalila po sestřelení ruského bombardéru Suchoj Su-24.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval během projevu k národu ke sjednocení mezinárodního boje s terorismem.

Článek

„Jestli si někdo myslí, že se ruská reakce omezí na obchodní sankce, tak se hluboce mýlí. Budeme jim připomínat, co udělali, a budou toho litovat,“ řekl ruský prezident, aniž by specifikoval, co Moskva podnikne. Ujistil však, že se Rusko nechystá „řinčet zbraněmi”, ale Turci podle něj budou pykat.

Sestřelení bombardéru a zabití ruských vojáků označil „podlý válečný zločin”.

Putin opět odsoudil „krvavé obchody” s teroristy. Otřel se o Turecko: „Víme, kdo si nacpává kapsy v Turecku z ropy Islámského státu. Za tyto peníze se kupují zbraně. Ty se pak používají i na atentáty.”

Putin ale zdůraznil, že neklade rovnítko mezi turecké vedení a lid, který je schopný a dělný. Rusko má podle něj v Turecku ”mnoho dlouholetých přátel“. Zdůraznil, že výtky má jen k vedení země.

„Asi jen Alláh ví, proč to udělali. Zjevně se Alláh rozhodl potrestat vládnoucí kliku v Turecku, když ji zbavil rozumu a úsudku,” řekl Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám