Hlavní obsah

První velký úspěch Asada s Rusy v zádech: prorazili blokádu letiště u Halabu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn
Aktualizováno

Syrská armáda v úterý prorazila rok trvající blokádu letecké základny u Halabu. Postupující syrské vládní jednotky podporované provládními milicemi se spojily s jednotkou, která byla rok v obklíčení džihádisty z Islámského státu (IS). Podle agentury AFP to může být první krok k dobytí města, jež bývalo nejlidnatějším v Sýrii. Letiště by mohla začít využívat i ruská letadla, která režimní síly podporují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První velký úspěch Asada s Rusy v zádech: prorazili blokádu letiště u HalabuVideo: Reuters

 
Článek

Jedná se o první velký úspěch armádní protiofenzívy zahájené po zapojení Ruska do konfliktu. Armádní skupina prorazila obranu islamistů západně od letiště. Vojáci na záběrech státní televize oslavovali vítězství střelbou do vzduchu. Televize bez upřesnění uvedla, že byl zabit velký počet bojovníků IS.

Prezident Bašár Asad podle státní agentury SANA ocenil jak velitele letiště  generálmajora Munzara Zamana, který dokázal vzdorovat útočníkům, tak plukovníka Suhajla Hasana, který vedl jednotky, jež blokádu prorazily. Zdůraznil, že jde o dobrý příklad potvrzující, že armáda dokáže ubránit zemi.

Tvrdé boje ale podle exilové organizace SOHR pokračují severně, východně i západně od základny.

Islámský stát obsadil základnu loni na jaře po ročním obléhání. Armádní protiofenzíva začala v září po zahájení ruských náletů. Jednotky prezidenta Asada kromě Rusů podporují bojovníci Hizballáhu a íránští vojáci.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle ředitele SOHR Ramího Abdara Rahmána by nyní mohlo letiště využít ruské letectvo a základna by se mohla stát významným opěrným bodem při dobývání Halabu.

Povstalci udeřili v Látakíji

Terčem útoku se ve středu stala překvapivě i jedna z bašt režimu, středomořská Látakíja, kde při minometném útoku neidentifikované skupiny povstalců zahynulo 22 lidí a dalších 62 bylo zraněno. K útoku došlo u tamní univerzity. „Všude byla krev a lidé prchali na všechny strany. Míjel jsem tělo, z něhož nezbylo nic než nohy,“ vylíčil jeden ze studentů.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Konflikt v Sýrii trvá od března 2011. Zemřelo v něm nejméně čtvrt miliónu lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám