Hlavní obsah

Už se ptali, jak chci useknout hlavu, líčí osvobozený vězeň IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka

Když mě vyslýchali, přiznal jsem všechno, líčí v rozhovoru pro agenturu Reuters bývalý irácký policista, kterého zajali, vyslýchali a nakonec odsoudili k smrti džihádisté z Islámského státu. Takřka jisté smrti unikl jen díky tomu, že ho na poslední chvíli osvobodila americko-kurdská jednotka speciálních sil.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Saíd Chaláf Ali

Článek

„Dali mi vybrat, zda chci useknout hlavu zezadu nebo zepředu,“ vzpomíná si dvaatřicetiletý Saíd Chaláf Ali na okamžiky, kdy už se smiřoval se smrtí.

Vynucenému doznání, že je nepřítel Islámského státu, předcházelo mučení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do nemilosti zvrácené justice Islámského státu Ali padl jen proto, že býval strážcem starých pořádků. Výslech začal záhy po zatčení, a to dušením. Poslední, co si bývalý policista pamatuje poté, co mu džihádisté ve věznici ve městě Havídža v severním Iráku nasadili igelitový pytel na hlavu, je myšlenka na děti a své dvě manželky.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Saíd Chaláf Ali

Pak už všechno zčernalo, nikoliv však nadlouho. Islamisté ho záhy probrali ranami elektrickým proudem. Další metodou, kterou musel Saíd Chaláf Ali přetrpět, bylo topení a nejrůznější formy bití.

Všechny tyto útrapy přečkal, aniž by přiznal to, co džihádisté chtěli; totiž to, že je nepřítelem Islámského státu. Neustál však výhrůžky, že islamisté povraždí celou jeho rodinu. Když se doznal, džihádisté konečně přestali, pohnali ho se zavázanými očima před to, čemu říkají soud, který bez váhání rozhodl o popravě.

Jsme Kurdové a přišli jsme vás zachránit

Nebýt americko-kurdské záchranné operace, byl by Saíd Chaláf Ali 22. října popraven. Spolu s ním vojáci elitního komanda osvobodili dalších 68 vězňů. [celá zpráva]

V okamžiku, kdy se rozrazily dveře a do cel vtrhli po zuby ozbrojení muži, byli vězni nejprve vyděšení. „Křičeli, zda jsou mezi vámi nějaké Kurdové. Vysvětlili jsme jim, že jsme arabští vězni Islámského státu a oni odpověděli, že přišli s Američany, a že jsou tu, aby nás osvobodili,“ vzpomíná Ali. V tu chvíli už věděl, že už je to všechno za ním. Že je konečně v bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké a kurdské speciální jednotky provedly operaci proti IS v Iráku, padl při ní jeden americký vojákVideo: Reuters

Další dva osvobození se v rozhovoru pro agenturu Reutes rozpovídali o podmínkách, jež ve vězení panovaly. Vězni byli drženi v místnostech bez oken a k jídlu dostávali jen brambory, čočku a rajčata. Džihádisté je nutili, aby na velkých plátnech sledovali záznamy poprav.

Když si jeden z vězňů Muhamad Abd Ahmed stěžoval na chování dozorců, dostal padesát ran bičem a vyslechl si výhrůžku, že mu džihádisté příště vyříznou jazyk.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Jako důkaz špionáže džihádistům stačí výpověď dvou svědků. Vyslechnout rozsudek smrti je tak na území ovládaném Islámským státem velmi snadné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám