Hlavní obsah

Sýrie a Irák v původních hranicích? Šéfové rozvědek nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéfové tajných služeb v USA a ve Francii nevěří, že se země zmítané dlouhodobými boji, jako jsou například Sýrie nebo Irák, obnoví v původních hranicích, v jakých jsou známy z dosavadních zeměpisných map. Podle agentury AFP se tak vyjádřili v úterý na konferenci o zpravodajských službách, která se konala ve Washingtonu.

Foto: Stringer, Reuters

Šíitští bojovníci u irácké Fallúdže

Článek

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan i šéf francouzské DGSE Bernard Bajolet se shodli, že bude nemožné pro kteroukoli centrální vládu v těchto zemích obnovit plnou kontrolu nad celým jejich územím v hranicích vytyčených po světových válkách.

"Když se podívám na devastaci v Sýrii, Libyi, Iráku, Jemenu, je pro mě těžké si představit ústřední vládu v těchto zemích, která by byla schopná vykonávat kontrolu nebo autoritu nad těmito územími," řekl Brennan.

"Blízký východ, jaký jsme znali, skončil, a pochybuji, že se obnoví," sdělil Bajolet. Podle něj je naděje, že se v budoucnu situace v rozvrácených zemích opět stabilizuje, ale netroufl si odhadnout, v jakých hranicích to bude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám