Hlavní obsah

Násilí v Izraeli nepolevuje. Na židovské obyvatele útočili další Palestinci s noži

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelem nadále zmítá násilí. Tamní úřady v pondělí zaznamenaly čtyři další útoky Palestinců s noži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Arabský občan pobodal na autobusové zastávce v Izraeli čtyři lidiVideo: Reuters

 
Článek

Nejprve napadl Palestinec s nožem v ruce izraelského policistu u Lví brány v jeruzalémském Starém městě.

Podle listu The Jerusalem Post byl Palestinec policistům podezřelý, proto ho požádali, aby vyndal ruce z kapes. Muž namísto toho vytáhl nůž a vrhl se s ním na jednoho z nich. Strážce zákona však na sobě měl ochrannou vestu a nebyl zraněn. Jeho kolegové útočníka zastřelili.

Během odpoledních útoků pak byli zranění další tři lidé -  dva v jeruzalémské čtvrti Pisgat Ze'ev a třetí poblíž jedné jeruzalémské policejní stanice.

Jednoho z útočníků ve čtvrti  Pisgat Ze'ev policie zastřelila, druhého postřelila.

Útoky už trvají dva týdny

Zvýšenou vlnu násilí vyprovokoval útok, při němž Palestinci zastřelili 1. října na Západním břehu Jordánu v autě manželský pár před očima jeho čtyř dětí. Izrael pak posílil bezpečnostní opatření.

Palestinci už několik týdnů protestovali proti přítomnosti Židů na Chrámové hoře, která nese název podle starověkého židovského chrámu zbořeného Římany v roce 70 n. l. Nyní na místě stojí mešita Al-Aksá, třetí nejposvátnější místo islámu po Mekce a Medíně.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Útoky Palestinců na příslušníky izraelských bezpečnostních složek ale i civilistů neutichají.

Nejde je zastavit

Podle izraelského tisku armáda ani policie nejsou schopny útoky vedené noži zastavit. Nejvíc se jich odehrává ve východním Jeruzalémě a k útočníkům, většinou mladým mužům, se připojují také ženy a starší lidé.

Palestinská policie prý nezasahuje, ale palestinské strany Hamás a Fatah vyzývají lidi, aby se k násilí připojili. Palestinská samospráva se snaží občany zklidnit, sama omezuje protiizraelské slovní výpady, zakázala protestní stávky ve školách a nepřeje si ani, aby se pořádaly protesty proti Izraeli.

Přesto na Západním břehu Jordánu Izraelci o víkendu zasahovali na mnoha místech proti demonstrujícím Palestincům a podle Červeného kříže bylo zraněno přes 300 lidí.

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Palestinský demonstrant v uprchlickém táboře Šuafát v Jeruzalémě

Třetí intifáda

Olej do ohně přilil v pátek šéf Hamásu Ismaíl Haníja, když vyzval k další intifádě, již třetímu povstání Palestinců vůči Izraelcům.

Související téma

Foto: Loay Abu Haykel, Reuters

Jásir Arafat na archivním snímku

„Voláme po silnější a intenzivnější intifádě. To je jediný způsob, jak dosáhnout osvobození. Gaza naplní svou roli v intifádě a je víc než připravena na další střety,“ prohlásil Haníja. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám