Hlavní obsah

USA se nelíbí ruský zásah v Sýrii, konflikt může být nekonečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy znepokojuje rozhodnutí Ruska zapojit se do bojů v Sýrii na straně prezidenta Bašára Asada. Bílý dům ve čtvrtek upozornil, že takto se konflikt může vléct. USA a spojenci už v Sýrii vedou nálety proti radikálům. Rusové podle nich zabíjejí i bojovníky opoziční Syrské svobodné armády, kterou vycvičila americká zpravodajská služba CIA.

Foto: Handout, Reuters

Podle USA útočí Rusové na místa, kde se bojovníci islámského státu nevyskytují.

Článek

Konflikt se kvůli zapojení Ruska může táhnout „neurčitě dlouho“, varoval mluvčí Bílého domu Jay Carney a odsoudil „nevybíravé útoky proti opozici“.

Na to, že Rusové v Sýrii zaútočili na příslušníky Svobodné syrské armády, kterou vycvičila CIA, upozornil v televizi republikánský senátor John McCain. Podle televize SkyNews zasáhlo jejich tábor dvacet raket. Nálet byl jedním z tří desítek, které ruské letectvo podniklo od středy na severozápadě Sýrie. Moskva tvrdí, že zasáhla 12 cílů spojených s extremistickým hnutím Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové ve čtvrtek opět bombardovali SýriiVideo: Reuters

Ruské útoky, k nimž se podle agentury Reuters chystají připojit i íránské pozemní síly, jejichž předvoj už do Sýrie dorazil, podle Američanů situaci v Sýrii jen zkomplikují.

Washington si navíc stěžuje, že Rusové útočí v oblastech, kde se bojovníci Islámského státu, který má být cílem, téměř nevyskytují. Bílý dům ve čtvrtek oznámil, že by upřednostnil, kdyby se Rusko zapojilo do stávající koalice proti Islámskému státu. Ruský prezident Vladimir Putin nicméně oznámil, že Rusko a USA budou své akce v Sýrii koordinovat.

Mluvčí Bílého domu Carney doplnil, že Washington kvůli posledním krokům Ruska nezmění svoji strategii v Sýrii. Tou je podpora umírněné opozice a nátlak na politickou dohodu a demisi prezidenta Asada. Američané dříve apelovali na okamžitý Asadův odchod, nyní připouštějí možnost přechodné fáze se zapojením opozice. Prezident Barack Obama připustil ochotu jednat o věci s Ruskem i Íránem, které Asada podporují.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zahájilo bombardování Sýrie

Rusko podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu stanice CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele....

Výběr článků

Načítám