Hlavní obsah

Asadův protiútok: Syrská armáda, íránští vojáci, Hizballáh a ve vzduchu Rusové

Bejrút
Aktualizováno

Stovky íránských vojáků dorazily v uplynulých deseti dnech do Sýrie, aby se zapojily do pozemních operací proti povstaleckým silám na severu Sýrie. Chystají se k nim připojit také spojenci z libanonského šíitského hnutí Hizballáh, informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové ve čtvrtek opět bombardovali SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Íránští vojáci se s bojovníky Hizballáhu přidají k jednotkám syrského prezidenta Bašára Asada. Ze vzduchu je podpoří ruské letectvo, které zahájilo bombardování na syrském území ve středu, řekly Reuters nejmenované libanonské zdroje.

„Vzdušné útoky (Ruska) v brzké době doprovodí pozemní útok syrské armády a jejích spojenců,“ uvedl jeden ze zdrojů. „Je možné, že nadcházející pozemní operace budou zaměřeny na provincie Idlíb a Hamá,“ dodal.

Asadovy síly v obou severozápadních provinciích letos vytlačily různorodé skupiny povstalců včetně radikálů z Fronty An-Nusra.

Působení íránských vojáků a bojovníků spřáteleného Hizballáhu v Sýrii není žádnou novinkou, na syrském bojišti jich působí stovky, stejně jako bojovníci z desítek dalších světových zemí. Íránci však údajně dosud působili jen jako instruktoři a poradci, tentokrát se podle libanonských zdrojů „vojáci a důstojníci zapojí do této bitvy“.

„Nejsou to poradci, bavíme se o stovkách příslušníků s vybavením a výzbrojí. A další budou následovat,“ uvedl jeden informátor.

Jak si různí hráči představují řešení krize
USA: Dosud se neúspěšně snaží podpořit umírněné povstalce a souběžně bombardují pozice IS. Prezident Barack Obama nově naznačil, že je ochoten spolupracovat s Ruskem a Íránem, ale nepřijme návrat k předválečnému statu quo, kdy zemi vládl Asad a alávitská menšina. Vítězství nad Islámským státem v Sýrii podle něj bude dosaženo až po Asadově odchodu.
Rusko: Trvale podporuje Asadův režim. Nyní zasáhlo na jeho podporu i vojensky. Neochotu spolupracovat s Asadem proti IS označuje za „obrovskou chybu“. Požaduje udržení státních struktur v zemi. Z kontaktní skupiny pro Sýrii chce vyřadit Brity i Francii, zapojit chce Írán i Saúdskou Arábii.
Írán: Není zapojen do jednání o Sýrii. Podporuje režim, odmítá Asadův odchod. V Damašku má větší vliv než kterákoli jiná země. Prezident Rúhání řekl, že je ochoten spolupracovat v Sýrii s jinými, ale jen pokud bude mít boj proti terorismu přednost před změnou režimu.
Saúdská Arábie: Není zapojena do jednání o Sýrii. Silně podporuje povstalce a dodává jim zbraně, což chce ještě rozšířit. Prohlašuje, že Asad musí odejít, nebo bude svržen silou, nově totiž hrozí i blíže neurčenou „vojenskou možností“. Jednala s Ruskem a Íránem o řešení krize, teď však jejich přístup veřejně odmítla.
Turecko: Podporuje povstalce, bojuje i se syrskými Kurdy. Původně usilovalo o pád Asada. Nyní turecký prezident připustil, že Asad může hrát jistou roli v politické transformaci země.
Británie: Požaduje změnu režimu, podporuje „umírněné“ povstalce, bombarduje pozice IS, ale zatím jen v Iráku. Nově připouští půlroční lhůtu pro Asadův odchod.
Francie: Žádá změnu režimu, podporuje „umírněné“ povstalce, bombarduje pozice IS. Vůči Asadovi vystupuje nesmiřitelně, žádá nekompromisně jeho odchod, označuje ho za hlavní zdroj problémů a upírá mu jakoukoli roli v přechodném období.
Zbytek Evropské unie: Nesmiřitelné stanovisko Francie sdílí i šéfka unijní diplomacie. Německo ale řeklo, že jednání o Sýrii musí Asada zahrnout. Po dialogu s ním volá i Madrid či Vídeň.
Izrael: Posuzuje konflikt z hlediska vlastních bezpečnostních zájmů. Diskrétně podpořil povstalce operující blízko Golanských výšin a snad i v oblastech obývaných Drúzy. Nicméně jedná s Ruskem.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Rusko zahájilo bombardování Sýrie

Rusko podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu stanice CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele....

Ruské nálety prý mají desítky obětí

Počet obětí náletů ruských letadel v Sýrii podle syrských aktivistů překročil šest desítek. Uvedl to deník Bild s odvoláním na exilovou organizaci SOHR...

Výběr článků

Načítám