Hlavní obsah

Izraelský expremiér dostal další trest vězení

– Jeruzalém • Aktualizováno

Na osm měsíců poslal v pondělí do vězení izraelský soud bývalého premiéra Ehuda Olmerta za přijetí úplatku od amerického podnikatele Morrise Talanského. Informovala o tom izraelská média. Vinným ho soud shledal již na konci března.

Foto: Finbarr O'Reilly, ČTK/AP

Ehud Olmert u soudu, záběr z předchozího procesu z roku 2014

Článek

Úplatky měl Olmert přijímat v letech 1993 až 2006, kdy působil jako jeruzalémský starosta a ministr průmyslu a obchodu. Americký podnikatel Talansky mu údajně v obálkách během 15 let předal několik set tisíc dolarů.

Při projednávání případu v roce 2012 soudci Olmerta viny zprostili, protože se neprokázalo, že peníze využil k osobnímu obohacení. Prokuratura se ale odvolala a po dvou měsících byl původní verdikt zrušen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V novém procesu se operovalo s novými důkazy, které vyplynuly z výpovědi bývalé šéfky Olmertova úřadu Šuly Zakenové. Byla také obžalovaná a výměnou za nižší trest se rozhodla vypovídat. Poskytla nahrávky několika Olmertových rozhovorů, z nichž vyplývá, že peníze využil k soukromým účelům.

Peníze na kampaň

Olmert peníze od Talanského označuje za legální prostředky na volební kampaně. Podle dokumentů je ale neohlásil ke zdanění. Proto byl uznán vinným. [celá zpráva]

Státní zástupce požadoval trest ve výši osm až 18 měsíců. Olmertův obhájce už oznámil, že se proti rozsudku odvolá. Obhajoba požadovala podmíněný trest.

Nejvyšší izraelský soud nyní projednává odvolání v druhé Olmertově úplatkářské kauze, v níž hrozí expremiérovi šestiletý pobyt za mřížemi. [celá zpráva]

Kvůli dvěma obviněním z korupce opustil Olmert v roce 2009 post předsedy vlády, který zastával tři roky. Procesy považuje za vyřizování politických účtů. Jeho odstoupení uvolnilo místo pravicové vládě Benjamina Netanjahua, která nepokračovala v Olmertově mírové politice s Palestinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám