Hlavní obsah

Z Jemenu evakuovali dvanáct Čechů, pomohli jim Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že z Jemenu bylo v pátek evakuováno dvanáct českých občanů. Dalších dvanáct posledních by mělo zemi opustit o víkendu. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun už ve čtvrtek vyzval k okamžitému zastavení všech bojů v Jemenu, uvedla v pátek agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Bombardování jemenského hlavního města Saná

Článek

V Jemenu v pátek pokračovaly evakuace cizinců, kterých ze země od vypuknutí bojů odešly už tisíce. České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že německým evakuačním letem opustilo Jemen i 12 českých občanů. Měli by směřovat přes Džibutsko v severovýchodní Africe do Ammánu a poté do Mnichova.

Dalších 12 Čechů se v Jemenu ještě nachází a česká diplomacie doufá, že se je podaří evakuovat o víkendu prostřednictvím evakuačních letů, které organizuje Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kritická humanitární situace

"Vyzývám všechny (bojující) strany v Jemenu k okamžitému zastavení palby. Představitelé Saúdské Arábie mě ujistili, že chápou, že musí být politický proces. Vyzývám všechny Jemence k jednání v dobré víře," řekl podle Reuters ve čtvrtek šéf OSN v projevu k novinářům ve Washingtonu.

V přepočtu sedm miliard korun bude podle OSN potřebovat Jemen na zajištění humanitární pomoci v příštích třech měsících. Odkázáno na ni je prý asi 7,5 miliónu z celkových asi 24 miliónů obyvatel země.

Loni se v Jemenu vystupňoval konflikt s místními šíity, kteří ovládli hlavní město Saná a začali bojovat o další území. Na konci března do občanské války zasáhla koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, která zahájila letecké údery na pozice šíitských povstalců. Rijád podporuje mezinárodně uznávanou hlavu státu, prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který nyní pobývá v saúdskoarabském exilu.

Přes 700 obětí

Boje už mají více než 760 obětí a zasáhly 18 z 22 jemenských provincií. Své domovy muselo podle nejnovějších odhadů opustit asi 150 000 lidí. Boje mimo jiné zničily pět nemocnic, 15 škol a tři z jemenských hlavních letišť.

Mnohé části země se potýkají s katastrofálními humanitárními problémy. Už před počátkem konfliktu bylo přitom na nějakou formu humanitární pomoci odkázáno přes 60 procent jemenské populace.

Chaosu v zemi využili ozbrojenci z odnože teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) a posilují své pozice.

Podle agentury AP se v pátek radikálům podařilo dobýt obrovský sklad zbraní ve městě Mukallá. Tam již v uplynulých dnech získali kontrolu i nad letištěm, přístavem a hlavní vojenskou základnou. Islamisté se tak mohli zmocnit desítek tanků, raketometů Kaťuša i dalších zbraní.

Reklama

Související články

Pákistán vojáky do Jemenu nepošle

Pákistán nevyslyší žádost Saúdské Arábie a nepošle pozemní jednotky do Jemenu. Pákistánští poslanci v pátek po celotýdenní rozpravě přijali rezoluci vyzývající...

Výběr článků

Načítám