Hlavní obsah

Američané zabili při náletu muftího jemenské Al-Káidy, kterého pět let věznili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Jemenská Al-Káida v úterý podle libanonského listu Daily Star na internetu oznámila, že při náletu amerického bezpilotního letounu byl v pondělí zabit jeden z jejích vůdců, saúdský Arab Ibráhím Rubajš. Při pondělním útoku dronu zahynulo na jihovýchodě Jemenu celkem šest lidí.

Článek

Jeho smrt ukazuje, že Spojené státy pokračují v náletech bezpilotních letadel proti al-Káidě v Jemenu s cílem teroristickou síť zničit. Nic na tom nezměnila ani evakuace amerických poradců z Jemenu kvůli postupu šíitského kmene Húsíů, který ovládl většinu velkých měst včetně metropole Saná.

Rubajš byl vězněn od roku 2001 do roku 2006 na americké základně Guantánamo. Byl propuštěn s dalšími šestnácti lidmi. O dva roky později opustil svou ženu a tři děti a odešel do Jemenu, aby se připojil k tamní Al-Káidě na Arabském poloostrově. Stal se jejím muftím, tedy nejvyšší náboženskou autoritou, uvedl izraelský televizní kanál Aruc ševa. Podle amerického ministerstva zahraničí měl na starosti operativní plánování.

Rubajš byl na seznamu hledaných teroristů, Spojené státy nabízely odměnu pěti miliónů dolarů za informaci, která podvede k jeho dopadení.

V roce 2013 řekl: „Mojí povinností je povzbuzovat muslimy k zabíjení Američanů, aby je dostali z muslimských zemí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám