Hlavní obsah

Letouny francouzské letadlové lodi poprvé udeřily v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Bagdád

Bojové letouny Rafale francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle ve středu poprvé udeřily v Iráku. Plavidlo se zapojilo do vojenské operace Francie proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) už v pondělí, první bomby jeho letadla ale svrhla až nyní.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Francouzský bojový letoun Rafale

Článek

Podle agentury AFP ráno startovaly z paluby plavidla, které se nachází na severu Perského zálivu, čtyři Rafaly, každý se čtyřmi bombami naváděnými laserem nebo pomocí GPS. Jeden letoun se pak vrátil bez bomb a další s polovinou.

"Byl zasažen výcvikový tábor Islámského státu ve městě Kajmu na západě Iráku u hranic se Sýrií," upřesnil Marc Gander, poradce kontradmirála Erica Chaperona, který velí bojové skupině letadlové lodi. Všech šest bomb podle něj mířilo na stejný cíl.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Francie podniká nálety na pozice IS na iráckém území po boku mezinárodní koalice vedené Spojenými státy již od loňského září. Ve Spojených arabských emirátech (SAE) je podle AFP umístěno devět letounů Rafale a v Jordánsku šest Mirage 2000D.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám