Hlavní obsah

Nejhorší syrské jedy Američané zneškodnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Laboratorní technici na speciálně vybavené americké lodi Cape Ray v mezinárodních vodách Středozemního moře hydrolýzou zneškodnili nejnebezpečnější syrské chemické zbraně. Oznámili to v pondělí prezident USA Barack Obama i Pentagon.

Foto: Profimedia.cz

Látky likvidovali v zařízeních na lodi MV Cape Ray.

Článek

„Nejnebezpečnější chemické zbraně syrského režimu byly zlikvidovány,“ potvrdil Obama.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada se po loňském chemickém útoku na předměstí Damašku a následné hrozbě USA, že podniknou odvetný úder v Sýrii, zavázala odevzdat 1300 tun svých chemických zbraní. Šest set tun bylo z válečné oblasti vyvezeno přednostně kvůli jejich nebezpečnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Americká loď Cape Ray na archivních záběrech

Američané zahájili neutralizaci nejvíce nebezpečných plynů sarin a yperit minulý měsíc. Nejprve zneškodnili 581,5 tuny látek na výrobu sarinu a následně také19,8 tuny prekurzoru yperitu.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Loď Cape Ray v příštích dvou týdnech dopraví zneutralizované látky do Finska a Německa, které je zlikvidují. Kromě nich se na likvidaci bude podílet ještě Velká Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám