Hlavní obsah

Islám, odchod nebo smrt. Křesťané v iráckém Mosulu dostali nůž na krk

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iráčtí křesťané stojí před volbou: buď budou platit zvláštní daň, nebo přestoupí na islám, anebo vydají majetek a opustí město Mosul. Pokud nic z toho neudělají, čeká je podle stanice al-Džazíra smrt „jako krajní řešení“.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu.

Článek

Oznámili to radikálové z tzv. Islámského státu (IS, dříve ISIL), kteří Mosul dobyli 10. června. Jejich rozhodnutí bylo čteno při pátečních modlitbách. Uvádí se v něm, že bylo vydáno poté, co se představitelé křesťanských skupin nedostavili na setkání se zástupci IS.

Ultimátum vypršelo před týdnem. Těm, kdo se podle něj nezařídili, prý nyní „nelze dát nic než meč“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muslimové i dříve ponechávali při svých výbojích křesťany více méně na pokoji, pokud se podřídili jejich vládě a platili tzv. džizju, daň z hlavy, kterou hradí každý nemuslim. I podle samotného Koránu stejně jako podle tradičního muslimského práva šarí'a jsou židé a křesťané „Lidem Knihy” (míněna Bible) a konverze se na nich vynucovat nemá.

Domy jsou již označeny 

Odhaduje se, že v Mosulu žily donedávna asi tři tisíce křesťanů. Není jasné, kolik jich tam nyní zůstalo, protože pád města vyvolal obrovskou uprchlickou vlnu, při níž odešla asi třetina jeho obyvatel. Uprchlíci tvrdili, že kostely a obchody křesťanů byly vymláceny a vyrabovány.

Podle zprávy Human Rights Watch z minulého týdne jsou již označeny domy ve městě, v nichž dříve žili křesťané nebo šíité – druhá nejvýznamnější větev islámu po sunnitech. Na domech křesťanů jsou nápisy N (výrazem nasara se označují v arabštině křesťané – podle města Nazaretu) nebo R (slovem ráfida – arabsky odmítači – označují sunnité šíity).

Šíitům ničí hrobky a mešity 

Převážnou část křesťanů ve městě tvoří Asyřané, příslušníci asyrské církve Východu, a Chaldejci čili přívrženci chaldejské katolické církve. Mezi nimi ještě přežívá východní větev starobylého aramejského jazyka, tedy řeči, kterou mluvil Ježíš. Prchající křesťané si již před vydáním příkazu IS stěžovali, že je bojovníci Islámského státu olupují na kontrolních stanovištích – nechali jim prý jen šaty, jinak vzali vše.

Chaldejský arcibiskup Nona oznámil, že radikálové z IS se zmocnili majetku jeho církve. Do sídla jeho arcidiecéze dorazili ve 4 vozech, z nichž každý vezl tři maskované ozbrojence.

„Vylomili dveře, vzali zevnitř nějaké sošky a venku je rozbili. Převzali kontrolu nad celým areálem a svou černou vlajku vyvěsili na střeše nad vchodem. Sousedům řekli: To je náš majetek, toho se nedotýkejte!“ uvedl Nona. Ještě tvrději zacházejí IS s mosulskými šíity: bylo prý zničeno již třináct jejich mešit a hrobek.

Velký exodus 

Příkaz IS je podle listu The Independent připomínkou největšího masového útěku křesťanů z Blízkého východu od časů arménské genocidy před 99 lety. Tento útěk začal záhy po angloamerickém vpádu do Iráku, který otevřel cestu k sektářským bojům mezi tamními šíity a sunnity. Na křesťany pak útočily obě větve islámu.

A tak zatímco v roce 2003 žilo v zemi 1,5 miliónu křesťanů, o devět let později jich zbylo jen 450 tisíc a možná jen 200 tisíc (odhady se různí).

Podobný příkaz jako nyní v Mosulu vydal předchůdce IS, hnutí ISIL, již během občanské války v Sýrii. Zveřejňoval údajně také fotografie křesťanů ze syrské Rakky, kteří byli za neuposlechnutí rozkazu ukřižováni.

Mosul je jedním ze starověkých center křesťanství. Při jedné z tamních mešit se nachází údajná hrobka biblického Jonáše, která bude asi nyní zničena. Na rozdíl od křesťanů či šíitů odmítají radikální sunnité jako IS uctívání hrobek, svatyň, soch či obrazů a ničí je.

Reklama

Výběr článků

Načítám