Hlavní obsah

V Iráku se bojuje o přístupové cesty k Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

V Iráku pokračují boje armády se sunnitskými radikály z Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL), kteří hrozí útokem na hlavní město Bagdád. Džihádisté obsadili části města Bákuba, z něhož vedou hlavní silniční tahy k 60 kilometrů vzdálené metropoli na jihu.

Foto: Ahmed Saad , Reuters

Iráčtí vojáci u aut s dobrovolníky hlásícími se do služby v Bagdádu

Článek

Rebelové v Bákubě obsadili několik městských částí, převážně sunnitských. Podle některých jim do rukou padlo také policejní velitelství a s ním množství zbraní. Bezpečnostní síly nicméně tvrdí, že město mají stále pod kontrolou.

Při útoku ISIL na bákubskou věznici zemřelo 44 sunnitských vězňů. Údajně je postřílely šíitské milice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Armáda se současně snaží radikály vytlačit ze strategicky důležitého města Tal Afar západně od Mosulu, které bylo dobyto v pondělí. V oblasti útočí letectvo, stejně jako ve Fallúdži na západ od Bagdádu, kde se údajně vzbouřencům podařilo sestřelit vojenskou helikoptéru a zničit i několik armádních tanků.

V Bajdží zase preventivně uzavřeli největší ropnou rafinerii, kterou už dříve rebelové na nějaký čas ovládli.

Rebelové také uvedli, že obsadili vojenskou základnu u Ramádí, hlavního města provincie Anbár. Podle jejich vyjádření odtud vojáci utekli.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Příslušník iráckých bezpečnostních sil

Irácké armádě pomáhá s koordinací sil Írán. Velitel revolučních gard Kásem Sulejmání je osobně v Bagdádu, uvedla stanice BBC. Do Iráku se hlásí také íránští dobrovolníci. K obraně šíitských svatých míst se jich zatím přihlásilo 5000.

Další pomoc zvažují také Spojené státy, jejichž námořnictvo posílilo svoji přítomnost v Perském zálivu, a současně vyslaly 275 vojáků k posílení ochrany rozsáhlého komplexu ambasády v hlavním městě. [celá zpráva]

Hrozí rozpad země

S postupem džihádistů, které podporuje sunnitské obyvatelstvo, rozhořčené z dosavadních kroků vlády šíitského premiéra Núrího Málikího, ožily scénáře možného rozpadu Iráku v důsledku sektářských bojů.

Irácká vláda v té souvislosti obvinila Saúdskou Arábii podporující sunnitské skupiny z toho, že „straní teroristům”.

Podle premiéra autonomního Kurdistánu by mohl být řešením vznik autonomního sunnitského regionu. „Rozhodnutí musíme nechat na sunnitských oblastech, ale myslím si, že je to nejlepší model i pro ně,“ prohlásil premiér iráckých Kurdů Ničirvan Barzání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám