Hlavní obsah

Izrael objevil zatím nejdelší tunel z pásma Gazy, měl sloužit teroristům k útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda oznámila, že se jí podařilo objevit nejdelší a také nejdokonalejší tunel vedoucí z jihu pásma Gazy do Izraele. Zřejmě měl sloužit pro případný útok palestinských radikálů. Má několik set metrů a je vybaven i generátory poskytujícími elektrický proud pro osvětlení. Místy je vyztužen betonem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael objevil v Gaze zatím nejdelší tunelVideo: Reuters

 
Článek

Izraelské obranné síly nalezly tento tunel počátkem týdne. Pronikla do něj brigáda Gaza Izraelských obranných sil, aby zabránila jeho použití. Tunel je neobvykle dlouhý, má 1800 metrů, přičemž 300 metrů vedl pod územím Izraele. Nacházel se většinou v hloubce osmi devíti metrů, ale místy byl veden dvacet metrů hluboko. Budovat se musel několik měsíců až do nedávna.

Foto: ČTK/AP

Záběr tunelu vedoucího z pásma Gaza do Izraele

”Je to velmi kvalitní tunel. Tento typ tunelu je postaven pro nějakou velkou operaci - pro únos nebo něco podobného,” řekl deníku Ha´arec nejmenovaný armádní představitel. Jiný tunel byl například použit v roce 2006 při únosu vojáka Gilada Šalita.

Je to už čtvrtý tunel vedoucí z pásma Gazy do židovského státu, který armáda za rok a půl objevila.

Na objevení tunelu reagovalo i palestinské hnutí Hamás, které pásmo Gazy kontroluje. Zástupce vojenského křídla Hamásu na tiskové konferenci řekl, že tunel není nový a že byl zavalen při dešti.

„Okupace (Izrael) je hysterická a zmatená, když čelí tunelům armády odporu, ale my jsme připraveni na cokoli a udělíme nepříteli tvrdou lekci,” řekl mluvčí brigád Kásam a dodal: „Navzdory psychologické válce vedené proti palestinskému lidu naším nepřítelem bude mít palestinská opozice navrch.“ Dodal, že odveta za akce vedené proti „našemu lidu, vězňům a zemi bude tvrdá a způsobí velké ztráty“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám