Hlavní obsah

V uprchlickém táboře u Damašku lidé umírají hlady, jedí kočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Tragická humanitární situace nepanuje v Sýrii jen v obleženém Homsu, ale také v uprchlickém táboře Jarmúk u Damašku, o který se svádějí tvrdé boje. Lidé tam trpí podvýživou a už 128 lidí umřelo hlady, uvedla BBC s odvoláním na humanitární organizaci Amnesty International. Ta obvinila Asadův režim, že hlad používá jako zbraň.

Foto: ČTK/AP

Zoufalá obyvatelka tábora Jarmúk

Článek

V táboře, kde přežívá 17 až 20 tisíc palestinských a syrských uprchlíků, je zoufalý nedostatek jídla. Podle zprávy Amnesty International většina obyvatel nejedla zeleninu a ovoce už několik měsíců a 60 procent z nich trpí podvýživou. Nemají co jíst ani jak si jídlo opatřit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Uprchlíci v táboře Jarmúk ve frontě na jídlo

„Trýznivé zprávy o rodinách, které se musely uchýlit k pojídání koček a psů, civilistech napadaných snipery, když se pídí po jídle, představují příliš běžné detaily hrozného příběhu, který se udál v Jarmúku,“ řekl ředitel Amnesty International pro Blízký východ Philip Luther.

Současně obvinil syrský režim, že hlad využívá k nátlaku na obyvatele: „Syrské síly se dopouštějí válečných zločinů, když ve válce využívají vyhladovění civilistů jako zbraň.“

Foto: ČTK/AP

Obyvatelé uprchlického tábora Jarmúk čekají na jídlo dodané OSN

Palestinský uprchlický tábor Jarmúk vznikl po první arabsko-izraelské válce v roce 1948. Nakonec v něm žilo na 180 tisíc Palestinců, které mezi sebe Syřané nikdy nepustili s poukazem na to, že jejich domov je v Palestině. Podobně se k Palestincům zachovala i řada ostatních arabských států, což vedlo ke vzniku obřích uprchlických táborů, jejichž obyvatelé mají mizivou šanci na to, že je někdy opustí.

U tábora Jarmúk se začalo bojovat loni a střety mezi zastánci a odpůrci Asada probíhaly i mezi jeho obyvateli. Oblast je od dubna 2013 bez proudu a přestala v něm fungovat zdravotnická zařízení, kterým došly i ty nejzákladnější léky.

Loni v březnu oddíl Mučedníků z Jarmúku zajal konvoj OSN poblíž Džamly. [celá zpráva]

Letos v únoru se podařilo OSN dodat do tábora základní potraviny, situace je však nadále kritická.

Reklama

Výběr článků

Načítám