Hlavní obsah

Na Al-Káidu napojený Islámský stát v Iráku dobyl další město, plánuje peníze s bin Ládinem

– Bagdád

Radikální sunnité z Islámského státu v Iráku a v Levantě ovládli ve čtvrtek v provincii Anbár další město Sulajmán Pak, které leží asi 160 kilometrů severně od Bagdádu. Drží také Fallúdžu a část Ramádí.

Foto: ČTK/AP

Sunnitští protivládní bojovníci v Iráku

Článek

Obsazení pětadvacetitisícového Sulajmán Paku potvrdil ve čtvrtek agentuře Reuters jeho starosta Tálib Muhammad: „Jsme stále uvnitř vládní budovy v centru města obklíčeni ozbrojenci. Útočí na nás protitankovými střelami a kulomety. Jsou z Islámského státu v Iráku, poznali jsme to podle černé vlajky, kterou vyvěsili. Žádáme vládu, aby zasáhla a pomohla nám.“

Foto: Reuters

Maskovaní sunnitští bojovníci ve Fallúdži

„Vzbudili jsme se dnes ráno a z mešit se ozývalo, že Islámský stát v Iráku a Levantě kontroluje město a požaduje, aby místní lidé opustili své domovy,” popsal pro Reuters situaci jeden z obyvatel Ahmad Azíz. „Většina rodin město opouští, protože se bojí krvavé bitvy,“ dodal.

Foto: ČTK/AP

Sunnitští vzbouřenci ve Fallúdži prohledávají dům

Islámský stát v Iráku a v Levantě ovládl na konci prosince značnou část provincie Anbár a města Ramádí a Fallúdžu. Druhé stále drží a armáda dosud nezačala ani ofenzívu proti němu, Ramádí drží částečně, protože tam na straně vládních sil bojují i sunnitské kmenové milice. [celá zpráva]

Spory mezi islamisty v Sýrii

Islámský stát také držel část Sýrie, zejména oblast kolem ropných polí v Dajr az-Zouru, držel Raku a bojoval i v Halábu. V posledních týdnech ale čelil soustředěnému útoku jiných vzbouřeneckých skupin včetně Fronty an-Nusra, která je také spojená s Al-Káidou.

Foto: Reuters

Irácká armáda soustředila u Ramádí těžkou techniku

Šéf Al-Káidy Ajmán Zavahrí dokonce v neděli sdělil, že Islámský stát v Iráku není součástí al-Káidy a není s ní spojen, takže Al-Káida za jeho činy nenese žádnou zodpovědnost, i když ještě loni probíhala jednání o jeho spojení s Frontou an-Nusra. Podle Zavahrího Al-Káidu v Sýrii reprezentuje právě a jen an-Nusra. Zavahrí také Islámskému státu vzkázal, aby se opustil a vrátil se do Iráku. [celá zpráva]

Současný postup Islámského státu v Iráku může souviset s novým rozdělením oblastí působení jednotlivých sunnitských džihádistických skupin.

Foto: Reuters

Irácký vojáka bojující v Ramádí

Islámský stát plánuje bankovku s bin Ládinem

Islámský stát v Iráku a Levantě chce také upevnit svou pozici na dobytých územích a uvažuje o zavedení vlastních bankovek, informovala ve čtvrtek agentura DPA.

V provincii Anbár se podle zdrojů agentury našel dokument, v němž se o takovém záměru extremistů píše. Přiložen je i vzor ”islámského dináru„. Je na něm podobizna zakladatele teroristické sítě Al-Káida bin Ládina a dva hořící mrakodrapy Světového obchodního střediska v New Yorku, na které 11. září 2001 zaútočili teroristé unesenými letadly. Žádné takové bankovky se ale v oběhu neobjevily.

Reklama

Výběr článků

Načítám