Hlavní obsah

Syrská armáda útočí na Jabrúd, míří na Homs

Homs/Damašek
Aktualizováno

Syrská bojová letadla bombardují od středy Jabrúd, který je posledním velkým městem ovládaným rebely v pohoří Kalamún. Po náletech následovala dělostřelecká palba. Okolní kopce už drží vládní síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Homsu pokračuje evakuace, příměří je prodlouženéVideo: Reuters

 
Článek

„Od rána se tu ostřeluje, útočila letadla a tanky,“ uvedl prchající obyvatel města Ahmad, který odjel s matkou a čtyřmi dětmi. Lidé prchají v přeplněných autobusech do sousedního Libanonu, neboť se obávají pozemního útoku. Syrská armáda podporovaná provládními milicemi a libanonským hnutím Hizballáh se pokoušejí od půlky listopadu ovládnout celé pohoří a města v něm. Už se zmocnili měst Kara, Dajr Atija a Nabak severovýchodně od Jabrúdu, který ovládají rebelové už tři roky.

„Soustřeďují své síly v naději, že ovládnou příhraniční silnici,“ řekl mluvčí brigády vzbouřenců Abú Anás a dodal, že jejich snaha je zatím marná: „Rebelové blokují ofenzívu.“ Dodal ale, že po náletech a ostřelování je nemocnice plná zraněných.

Vládní síly chtějí otevřít a zabezpečit hlavní silnici do Homsu, odkud postupně vytlačují vzbouřence, takže ti už ovládají jen centrum.

Foto: Reuters

Civilisté čekající na evakuaci v Homsu

Prodlouženo příměří kvůli evakuaci 

V Homsu bylo prodlouženo příměří, aby se mohli evakuovat všichni obyvatelé obklíčeného starého města. Ve čtvrtek to uvedl v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters guvernér provincie Homs Talál Barazí s tím, že od minulého pátku se podařilo odvézt 1400 civilistů. Ve městě ale bylo uvězněno kolem 2 až 2,5 tisíce obyvatel. [celá zpráva]

”Příměří bylo prodlouženo o další tři dny počínaje dneškem. Tak bude možné evakuovat zbývající civilisty,” prohlásil Barazí.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci syrského Červeného půlměsíce odvážejí zraněného muže z Homsu

Vzbouřenci i vládní síly v posledních týdnech zintenzívnili bojové akce s cílem ovládnout co největší území, aby posílili své pozice při mírových jednáních v Ženevě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám