Hlavní obsah

Egypt dal Muslimské bratrstvo na teroristický seznam

Káhira
Aktualizováno

Egyptská prozatímní vláda zařadila ve středu islamistické Muslimské bratrstvo na seznam teroristických organizací. Hnutí vládlo Egyptu přes rok do letošního léta, kdy jej od moci odstavila armáda. Už dříve mu zakázala činnost a postavila ho mimo zákon.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Demonstrace příznivců svrženého prezidenta Mursího

Článek

„Kabinet označil Muslimské bratrstvo jako teroristickou organizaci,“ řekl ministr vyššího vzdělání Husám Ajsá, který rozhodnutí vlády oznámil

Dodal, že rozhodnutí bude mít dopad jak na členy bratrstva, tak na ty, kdo propagovali jeho činnost nebo ji financovali. Za to mohou být potrestáni.

Bezprostředním důvodem tohoto rozhodnutí prý byl úterní atentát na policejní velitelství, při němž v deltě Nilu zemřelo 16 lidí a stovka osob utrpěla zranění. K akci se přihlásila skupina sympatizující s Al-Káidou, bratrstvo se od útoku distancovalo. Vláda je ale přesvědčená, že za útokem jsou muslimští bratři.

"Egypt byl tímto odporným činem Muslimského bratrstva zděšen od severu k jihu. Je to další z násilných činů proti Egyptu a Egypťanům, Muslimské bratrstvo tím jasně prokazuje, že nezná nic jiného než násilí. Egypt ani jeho obyvatelé se nemohou podřizovat terorismu Muslimského bratrstva," řekl Ajsá.

Z ilegality k vládě a zase zpátky

Organizace vznikla v Egyptě v roce 1928 a tvrdě prosazovala islám. Během své dlouhé historie byla většinou zakázaná. Za vlády bývalého prezidenta Husního Mubaraka měla zakázanou politickou činnost a teprve po jeho pádu mohli členové hnutí kandidovat jako nezávislí. Po Mubarakově svržení v roce 2011 se bratrstvo dostalo ve volbách k moci, prezidentské funkce se pak ujal Muhammad Mursí, který byl členem bratrstva.

Za jeho vlády ale sílily protesty sekulární části společnosti a v červenci armáda Mursího sesadila. [celá zpráva]

V srpnu pak byly tvrdě potlačeny protesty hnutí, jehož členové útočili na vládní budovy, policejní stanice i kostely. [celá zpráva]

Současná egyptská vláda připisuje bratrstvu kromě toho úterního i další útoky, které v poslední době organizují fundamentalisté. Hnutí však podíl na těchto atentátech popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám