Hlavní obsah

Izrael tři roky tajně vězní experta Al-Káidy na biologické zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael už tři roky tajně zadržuje údajného experta teroristické sítě Al-Káida na biologické zbraně. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters na základě soudních dokumentů, které se týkají žádosti tohoto muže o propuštění podané u izraelského nejvyššího soudu.

Článek

Podle záznamů izraelské prokuratury je Sámir Barak podezřelý, že chystal útok proti Izraeli. Studoval mikrobiologii v Pákistánu a prošel vojenským výcvikem v Afghánistánu. V roce 2001 ho prý do řad Al-Káidy naverboval Ajmán Zavahrí, který nyní toto teroristické uskupení vede.

Barak, kterému je 39 let, však nebyl formálně obviněn a od roku 2010 je v administrativní vazbě. Tento režim umožňuje izraelským úřadům věznit podezřelé radikální osoby bez procesu jen na základě důkazů předložených při uzavřeném řízení před vojenským soudem.

Propuštění by bylo hrozbou

Izrael tvrdí, že tato praxe zabraňuje útokům extremistů, neboť udržuje v tajnosti kontrašpionážní zdroje a taktiky. V říjnu Barak zaslal žádost k nejvyššímu soudu o propuštění. Prokuratura ale tvrdí, že jeho propuštění by znamenalo hrozbu pro celý region.

Podle soudního spisu byl Barak, pocházející z Kuvajtu, v roce 2003 zadržen americkými úřady a tři měsíce strávil v americké věznici Guantánamo na Kubě, než byl vydán do Jordánska. Tam ho po krátké chvíli na svobodě jordánský soud poslal na pět let do vězení.

V roce 2010 Baraka zadrželi izraelští vojáci při pokusu o překročení hranic z Jordánska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám