Hlavní obsah

Násilnosti poblíž Damašku si vyžádaly šedesát mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Při bojích mezi povstalci a vládními jednotkami u syrského Damašku v pátek zemřelo na 60 lidí. Dvacet z nich zahynulo při pumovém útoku spáchaném v oblasti ovládané povstalci. Armáda několik dní bojuje intenzivně o damašská předměstí. Při přepadu ze zálohy dnes vojáci zabili podle agentury AP 40 povstalců.

Foto: SANA, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Syrská agentura SANA oznámila, že vojáci zaútočili na opoziční bojovníky poblíž Utajbí. Na místě pak prý našli velkou skrýš zbraní, mezi nimiž byly i protitankové střely. Utajbí je součástí oblasti zvané Východní Ghúta, která byla dějištěm srpnového chemického útoku. Zemřelo při něm několik set lidí, ale viníky se nepodařilo stoprocentně identifikovat. Vláda útok připisuje opozici, ta naopak armádě.

V posledních dnech se vojákům podařilo v této oblasti, kterou z velké části ovládá opozice, odříznout zásobovací trasy.

Bomba, která zabila 20 lidí asi 40 kilometrů od Damašku, vybuchla u mešity v místě zvaném Vádí Barada. Mezi 20 mrtvými jsou tři děti. Útok si vyžádal také 30 raněných. Město kontrolují povstalci, avšak vojáci jsou rozestavěni v těsné blízkosti.

Boje pokračují i na dalších místech

Střety jsou hlášeny rovněž ze severu Sýrie. Účastní se jich tamní Kurdové a proti nim stojí členové islámských skupin, které se řadí k opozici, avšak mají vlastní cíl. Je jím ustavení islámského státu v Sýrii. Podle syrské opozice se Kurdům podařilo dostat do města Jaarubíja v provincii Hasaká ovládané skupinami islamistů. Město je poblíž jednoho z hlavních hraničních přechodů do Iráku, takže jeho dobytím by Kurdové získali zásobovací trasu z Iráku.

Další boje, do nichž zasahuje syrské letectvo, se odehrávají ve městě Safíra, které leží jižně od Halabu. Armáda prý město bombarduje od 8. října a dle zdravotníků z něj od začátku října uprchlo 130 000 lidí.

Syrské boje mají na kontě podle syrské opozice na 115 000 lidských životů. Počet uprchlíků se odhaduje na šest milionů, z nichž více než dva miliony jsou v cizině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám