Hlavní obsah

Čtyři ze sedmi unesených v Sýrii jsou na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ženeva
Aktualizováno

Tři spolupracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) a místní dobrovolník, kteří byli uneseni v neděli na severu Sýrie, jsou na svobodě. Oznámily to v pondělí zdroje z Ženevského ústředí MVČK. O osudu zbývajících tří unesených humanitárních pracovníků nejsou ale žádné informace, informovaly tiskové agentury.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Syřanka drží své dítě při čekání na zdravotnickou péči Červeného kříže. Ilustrační snímek

Článek

Mezinárodní výbor Červeného kříže v neděli oznámil, že šest jeho spolupracovníků a jeden Syřan z arabského Červeného půlměsíce byli uneseni neznámými ozbrojenci na severozápadě Sýrie. Stalo se tak při jejich zpáteční cestě do Damašku po doručení zdravotnického materiálu.

Bezpečnostní situace se v minulých měsících velmi zhoršila, zvláště v srpnu, a to v důsledku posilování vlivu extremistických skupin přímo napojených na Al-Káidu
Jitka Škovránková, pracovnice Člověka v tísni

"Takové incidenty jsou hrozné, protože ohrožují naše operace v Sýrii," řekl v pondělí agentuře Reuters ještě před zprávou o propuštění části unesených šéf operací MVČK na Blízkém a Středním východě Robert Mardini. Podle státní agentury SANA, "ozbrojená teroristická skupina" vypálila několik střel a pak odvedla unesené na neznámé místo.

Mluvčí MVČK Ewan Watson v pondělí v Ženevě oznámil, že čtyři ze sedmi unesených byli propuštěni na svobodu v provincii Idlib, blízko oblasti, kde operují stovky členů milicí. Žádné podrobnosti o okolnostech propuštění zajatců Watson nesdělil, ujistil jen, že jsou "v naprostém pořádku".

MVČK podle Watsona čeká na informace o zbývajících třech unesených.

Foto: Nour Fourat, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády se u města Rakka na severu země připravují ke střelbě na pozice provládních jednotek.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) stáli za únosem humanitárních pracovníků v Idlibu islamisté z uskupení Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL).

Agentura Reuters poznamenala, že únosy jsou čím dál běžnější na severu Sýrie, kde povstalci obsadili značné části území. Vládní vojska si zde ale uchovala opěrné body v mnoha městech, a tak tu boje každým dnem pokračují. Některé humanitární skupiny musely svou činnost přizpůsobit zhoršené situaci, další ji utlumují a stahují se.

Situace komplikuje práci i Člověku v tísni

"Bezpečnostní situace se v minulých měsících velmi zhoršila, zvláště v srpnu, a to v důsledku posilování vlivu extremistických skupin přímo napojených na Al-Káidu," řekla agentuře Reuters Jitka Škovránková, která pracuje pro českou humanitární organizaci Člověk v tísni. Ta je jednou z mála humanitárních skupin pracujících ve městě Halab.

Boje mezi skupinami napojenými na Al-Káidu a jinými povstalci a kurdskými skupinami podél tureckých hranic prý přinutily její organizaci změnit cesty, jimiž dopravuje humanitární pomoc do Sýrie.

"V provinciích Halab a Idlib, kde působíme, nejsou žádné otevřené oficiální hraniční přechody pro dodávky humanitární pomoci," řekla Škovránková. Člověk v tísni podle ní spolupracuje s tureckou pohraniční policií a tureckým Červeným půlměsícem, aby mohl dopravovat dodávky pomoci do Sýrie přes polooficiální přechody, často jen prašné cesty.

Reklama

Související články

Sýrii hrozí rozpad, tvrdí list Al-Haját

Sýrii hrozí rozpad na několik částí, uvedl v úterý panarabský list Al-Haját. Syrská opozice podle něj vyjednává o ustavení vlády nad severními oblastmi Sýrie,...

Výběr článků

Načítám