Hlavní obsah

Hlavní část syrské opozice mírovou konferenci bojkotuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Nejvýznamnější skupina syrské opoziční koalice se nezúčastní mírové konference o řešení syrské krize označované jako Ženeva 2. Oznámil to v neděli podle agentury AFP šéf Syrské národní rady (SNC) George Sabra. Zároveň pohrozil vystoupením svého uskupení z Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF), jestliže se tato zastřešující koalice konference zúčastní.

Foto: Nour Kelze, Reuters

Syrští povstalci

Článek

"SNC, která je největším politickým blokem v rámci koalice (NCSROF), se pevně rozhodla, že do Ženevy nepojede vzhledem k aktuálním poměrům (v Sýrii)," řekl Sabra telefonicky agentuře AFP. "To znamená, že nezůstaneme v koalici, jestliže ta tam pojede," dodal.

Sabra připomněl, že NCSROF podmínila svou účast na takové konferenci odstoupením prezidenta Bašára Asada. Ten odchod odmítá.

SNC, kterou tvoří zejména vlivné syrské Muslimské bratrstvo, stála v čele opozice proti Asadovu režimu, dokud v listopadu 2012 nepřistoupila na přijetí několika nových uskupení a vytvoření nynější NSCROF.

Rusko a Spojené státy chtějí v polovině listopadu uspořádat v Ženevě mezinárodní mírovou konferenci o Sýrii s cílem nalézt politické řešení syrského konfliktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám