Hlavní obsah

Malalaj Júsufzaiová získala letošní humanitární cenu Harvardské univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestnáctiletá pákistánská dívka Malalaj Júsufzaiová získala letošní humanitární cenu, kterou každoročně uděluje americká Harvardova univerzita. Malalaj loni na podzim těžce zranili pákistánští islámští extremisté kvůli její podpoře vzdělávání dívek.

Foto: Reuters

Malalaj Júsufzaiová

Článek

Cenu Petera J. Gomese, což byl teolog z Harvardu, který zemřel v roce 2011, převzala Malalaj v pátek. Dívka se chce stát političkou, neboť právě politici, jak tvrdí, mají značný vliv, který by ráda využila nejen k podpoře vzdělávání žen.

Případ Malalaj vyvolal po celém světě velký rozruch. Jeden z prominentních velitelů radikálního hnutí Taliban dokonce dívce napsal třístránkový dopis, ve kterém ji vybídl, aby "studovala korán" v Pákistánu.

Mladá Pákistánka začala psát autobiografii, která má pomoci její kampani za to, aby všichni chlapci a dívky na světě měli právo na školní vzdělání. Kniha se bude jmenovat I am Malala (Jsem Malalaj). O Júsufzaiové vzniká v USA dokumentární film, do kin by se měl dostat ve druhé polovině příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám