Hlavní obsah

Polovina syrských rebelů jsou džihádisté a islámští radikálové

Novinky, rei

Bezmála polovina bojovníků válčících v Sýrii proti silám prezidenta Bašára Asada patří k džihádistickým a radikálním islamistickým skupinám. V pondělí to uvedl britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Nour Kelze, Reuters

Syrští povstalci

Článek

„Povstání teď dominují skupiny, které na konflikt nahlížejí přinejmenším z pohledu islamistů,“ řekl listu autor analýzy Charles Lister z konzultační bezpečnostní společnosti IHS Jane’s.

Ta odhadla, že Asad čelí zhruba 100 000 bojovníků. Ti ale nejsou zdaleka jednotní. Podle IHS Jane’s v Sýrii bojuje až tisíc různých skupin, frakcí a bojůvek.

Analytici se domnívají, že okolo 10 000 povstalců jsou džihádisté ze skupin spřízněných s organizací Al-Káida a dalších 30 000 až 35 000 jsou radikální islamisté, kteří se na rozdíl od džihádistů soustředí jen na boj v Sýrii, a nikoliv na globální islámský boj.

To, že v Sýrii jsou radikální islamisté aktivní, potvrdila v pondělí i OSN. Paulo Sérgio Pinheiro, který vede skupinu pověřenou vyšetřováním porušování lidských práv v Sýrii, upozornil, že zejména na severu země radikálové zabíjejí i civilisty.

Související témata

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

V Sýrii se válčí dva a půl roku. Přes 100 000 lidí přišlo o život.

Reklama

Výběr článků

Načítám