Hlavní obsah

Neštěstí v afghánském uhelném dole si vyžádalo 27 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně 27 horníků zahynulo při sobotním neštěstí v uhelném dole na severu Afghánistánu. Dvacet lidí utrpělo zranění a další se pohřešují. Informovala o tom v neděli agentura AFP. Nehoda se stala v provincii Samangan, která patří k bezpečnějším oblastem země. Afghánistán je zmítán boji mezi islamistickými povstalci a vládními vojsky, které podporují mezinárodní jednotky.

Foto: Profimedia.cz

Neštěstí v dole si vyžádalo minimálně 27 obětí.

Článek

Horníci zůstali v dole zavaleni, když se propadla štola. Na pomoc jim přispěchala více než tisícovka místních obyvatel, kteří se s pomocí lopat snažili proházet si k nim cestu. Mezi vážně zraněnými jsou i čtyři členové záchranných týmů.

Zpravodajský server BBC News uvedl, že minimálně 13 horníků je zřejmě stále uvězněno pod zemí v dole, který leží 215 kilometrů severně od afghánské metropole Kábulu.

Bezpečnostní podmínky práce v Afghánistánu jsou na mnoha místech špatné jako v řadě dalších rozvojových zemí a takováto neštěstí nejsou ničím výjimečným. Při podobném neštěstí v sousední provincii Baghlán přišlo v prosinci o život 11 horníků.

Afghánistán má bohaté nerostné zásoby, které zahrnují ropu, zemní plyn, měď, kobalt, zlato nebo lithium. Vleklé válečné konflikty ale brání zemi přírodní bohatství těžit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám