Hlavní obsah

Nevěřím, že dal rozkaz k použití sarinu, říká o Asadovi jeho britský školitel

Právo, vpl

Britský oční lékař Edmund Schulenburg, u něhož v letech 1992–94 Bašár Asad absolvoval praxi, nevěří, že dal rozkaz k použití sarinu. „Když si vzpomenu na toho mladého muže, jak jsem ho poznal, pak mě dnešní situace naplňuje smutkem. Nemohu tomu uvěřit,“ řekl listu Daily Mail.

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Použít chemické zbraně, to není rozhodnutí muže, jehož jsem znal. Možná o tom rozhodli lidé patřící k režimu,“ dodal.

Asad působil na oční klinice v Nemocnici Panny Marie v Londýně. Jeho školitel na něj vzpomíná jako na citlivého mladého muže, zdvořilého a dochvilného.

„Byl nadaný a práci odváděl velmi dobře a precizně. Každý, kdo s ním pracoval, to tak vnímal. Nebyl vůbec nadutý. Nikdy byste neřekli, že je to prezidentův syn,“ řekl a dodal, že Bašár „měl rád hudbu Phila Collinse a Whitney Houstonové a fascinovaly ho moderní technologie a počítače“.

Svět se Asadovi obrátil vzhůru nohama v roce 1994, když jeho starší bratr Bázil zahynul při autonehodě a rodina povolala Bašára, aby se začal připravovat na převzetí úřadu po otci Háfizovi. Do čela režimu se postavil v roce 2000 po otcově smrti.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad v parlamentu

Schulenburg se vyslovil proti útoku na Sýrii s tím, že by uvítal dialog mezi bojujícími stranami. „Zdá se mi, že Bašár teď má na výběr několik možností, avšak svůj osud už nemá pod kontrolou,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám