Hlavní obsah

Bezpečný zásah na dálku? Iluze, varují kritici úderu na Sýrii

Právo, DPA, aa, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Média a tiskové agentury vesměs nepřestávají upozorňovat na krátkozrakost amerického úmyslu „potrestat” Asada za údajné použití chemických zbraní. Navíc je stále velkou otázkou, co bude či by mělo po chystaném chirurgickém zásahu následovat.

Článek

Agentura Reuters cituje nejmenovaného evropského diplomata, že v plánech zatím není zohledněna případná odpověď na možné reakce syrského režimu. „Je přitom velmi důležité mít prostředky, jak předejít eskalaci,“ řekl diplomat.

Jeffrey White z washingtonského Institutu pro blízkovýchodní studia připomíná, že „žádná vojenská akce není bez rizik a trestná akce proti syrskému režimu jich přináší hodně“. Upozorňuje, že rakety mohou zasáhnout chybné cíle a vyžádat si civilní oběti. Podle něj nelze předvídat, jak Damašek odpoví.

Agentura Reuters upozorňuje, že Asadova reakce může být asymetrická a cílit na slabiny Západu, ať už teroristickou akcí, či kyberútokem. Web britských deníků The Guardian a The Observer píše, že rakety s plochou dráhou letu sice mohou způsobit syrskému režimu škody, ale nezmění ho – „protože v zemi není alternativa“. „Plácnutí přes ruku“ může vystupňovat vnitřní konflikt.

Rozhodnutí prezidenta Obamy počkat s případnou akcí proti syrskému režimu na rozhodnutí Kongresu je podle čínských oficiálních médií hledáním „aury legitimity“ v situaci, kdy mu chybí podpora americké veřejnosti. Pokus „dát akci na poslední chvíli ke zvážení“ naznačuje alespoň trochu soudnosti, ale „neukončí to obavy“ americké a světové veřejnosti, napsala agentura Nová Čína v komentáři, převzatém řadou čínských listů.

Kritika z Maďarska

Maďarský deník Magyar Nemzet konstatuje, že Washington, Paříž a Londýn se nemohou smířit s tím, že opozice není schopna povalit moc Asada, a proto na něj svalují odpovědnost za chemický útok. „Není vůbec logické, že v průběhu tři roky trvajícího konfliktu by Damašek přistoupil k tomuto kroku v době, kdy dosahuje vojenských úspěchů a v zemi se právě nachází komise OSN,“ píše Magyar Nemzet.

„Asadovým islámským protivníkům přitom není vzdálená myšlenka, aby tímto cynickým způsobem vyprovokovali mezinárodní zásah,“ dodal list.

Připomněl, že Západ postupoval podobně v případě Jugoslávie, Iráku, Afghánistánu a Libye. „Od Kábulu přes Bagdád až po Tripolis přitom v krvi vznikající demokracie nejenže neposílila, ale bezpečnostní situace je horší než předtím,“ dodává deník.

Schwarzenberg: Úder nic neřeší

I šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg varuje před následky zásahu v Sýrii. „Západ si na začátku konfliktu myslel, že bude možné, aby syrští liberálové a demokraté převzali moc. To je iluze, protože jich nikdy nebylo mnoho a jako vždy v občanské válce vyhrávají radikálové.“ Nejvíce obav budí podle Schwarzenberga to, že „ani příznivci zásahu nedokážou říci, co by mělo být jeho výsledkem“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám