Hlavní obsah

Sarin v Sýrii použili rebelové, tvrdí Moskva

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rusko má důkazy, že syrští rebelové použili letos 19. března při útoku u města Halab na severu země bojový plyn sarin. V úterý to v New Yorku prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Bojovník Svobodné syrské armády v Halabu na místě, kam dopadla raketa vypálená z letadla

Článek

Podle něj ruští experti odebrali vzorky. Důkazní materiál předalo Rusko generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, dodal velvyslanec.

USA nedávno také dospěly k závěru, že se na jaře na severu Sýrie použily chemické zbraně, ale obvinily z toho naopak vládní síly.

Senátní a sněmovní výbory Kongresu USA pro zpravodajské služby pozdržely peníze na dodávky zbraní rebelům, o nichž v červnu rozhodl prezident Barack Obama. Nejsou si totiž jisty, zda dodávky povedou k obratu na bojišti a zda neskončí v rukou extremistů. S odvoláním na kongresové zdroje to napsal server agentury Reuters.

Podle nich zákonodárce neuspokojila dosavadní vysvětlení šéfa diplomacie Johna Kerryho, ani činitelů CIA.

Reklama

Související témata:

Související články

Asad vyměnil své lidi

Syrský prezident Bašár Asad provedl ráznou čistku ve vedení vládnoucí strany Baas, z níž odešlo celé užší vedení. Sám v něm ale zůstal, upozornila v pondělí...

Výběr článků

Načítám