Hlavní obsah

Proti demonstrantům nasadíme armádu, hrozí turecká vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Istanbul
Aktualizováno

Turecká vláda v pondělí pohrozila nasazením armády proti demonstrantům, kteří neustávají v protivládních protestech. Podle BBC to uvedl vicepremiér Bulent Arinc.

Foto: Serkan Senturk, Reuters

Turecký policista střílí mezi demonstranty slzný plyn.

Článek

Turecko se už dva týdny zmítá v krizi, kterou rozpoutalo mimořádně tvrdé potlačení pokojené demonstrace proti kácení stromů a výstavbě v istanbulském parku Gezi.

Hrozba nasazení armády přišla ihned poté, co dva velké odborové svazy, KESK a DISK, svolaly na pondělí generální stávku, ke které se měly připojit ještě další tři menší svazy. Turecký ministr vnitra Muammer Güler označil výzvu ke generální stávce za "nelegální". "Jde o snahu dostat lidi do ulic, aby se tam zúčastnili nelegálních akcí, jako je zastavení práce a stávka," řekl Güler médiím v Ankaře. Dodal, že bezpečnostní síly "to nedovolí".

Na pondělní odpoledne naplánovaly oba svazy pochod Istanbulem, který má upozornit na policejní násilí. Policie v Istanbulu zavřela všechny ulice vedoucí na náměstí Taksim i k mostu Galata.

Při tvrdých zásazích proti demonstrantům už bylo zraněno přes 5000 lidí. Asi 500 jich bylo zatčeno. Předseda turecké zdravotnické asociace Ozbemil Aktan řekl BBC, že pět lékařů a tři sestry jsou nezvěstní poté, co ošetřovali zraněné demonstranty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám