Hlavní obsah

Ozbrojenci na západě Iráku zabili 57 syrských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Neznámí ozbrojená skupina zabila v západoirácké provincii Anbár na 48 syrských a devět iráckých vojáků. Útočníci přepadli konvoj, ve kterém irácké ozbrojené složky deportovaly zpět do Sýrie uprchlíky, kteří do Iráku utekli před boji ve vlasti. Irácké ministerstvo obrany z útoku obvinilo "syrskou teroristickou skupinu".

Foto: Habib, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Syřané se v pátek vzdali iráckým úřadům, když prchali před boji v syrském pohraničí. V konvoji, který je vezl k jinému hraničnímu přechodu, než přes který původně přešli, bylo údajně 65 vojáků a vládních zaměstnanců.

Masakr ukázal, že útočníci byli na příjezd konvoje pečlivě připravení. Zatím není jasné, proč útok podnikli.

Podle iráckého ministerstva obrany citovaného agenturou AFP pronikla "teroristická skupina na irácké území ze Sýrie" a útokem na bezbranné osoby porušila lidská práva. Incident úřad označil za porušení irácké svrchovanosti.

Autem najel do velitelství policie

Další násilí bylo v pondělí hlášeno ze severoiráckého města Mosul. Sebevrah tam s automobilem naloženým výbušninami zabil pět policistů a 12 lidí, včetně civilistů, zranil.

Pachatel nebyl identifikován. S autem najel do velitelství federální policie a odpálil nálože. Mosul leží téměř 400 kilometrů severně od Bagdádu. Je to bašta irácké odnože Al-Káidy, která v poslední době násobí útoky na šíity.

Iráčtí sunnité už dva měsíce protestují proti údajné diskriminaci. Vláda, již vedou většinoví šíité, podle nich postupuje proti sunnitům a chce jejich představitele vytlačit z mocenských pozic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám