Hlavní obsah

Izrael přiznal existenci tajemného vězně X

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská vláda ve čtvrtek poprvé přiznala, že věznila Australana žijícího v Izraeli, o němž média informovala jako o neznámém vězni X. Jeruzalém potvrdil, že vězeň ve vazbě zemřel. Podle australské stanice ABC se muž, jehož bez zveřejnění identity drželi Izraelci několik měsíců v absolutní izolaci, v roce 2010 oběsil.

Foto: Profimedia.cz

Podobizna Bena Zygiera, údajného vězně X

Článek

Izraelské ministerstvo spravedlnosti pouze uvedlo, že úřady rodinu muže, který byl z bezpečnostních důvodů veden pod jiným jménem, o jeho smrti informovaly.

Televize ABC informovala, že šlo zřejmě o muže jménem Ben Zygier, kterého podle všeho naverbovala izraelská rozvědka Mossad. Spekuluje se, že v záhadném případu mohlo jít o "nejzávažnější druh bezpečnostního případu, možná včetně zrady".

Zygier se do Izraele odstěhoval roku 2000 a přijal jméno Ben Alon či Ben Allen. Jeho otec Geoffrey byl vlivným členem židovské komunity v australském Melbourne, připomněla ABC, podle níž totožnost muže X vyzradil jeden izraelský agent. Ví se, že X byl ženatý s Izraelkou, s níž měl dvě děti.

Nevěděli o něm nic ani dozorci

Izraelci Zygiera drželi ve věznici Ajalon v absolutní anonymitě a izolaci. Jeho totožnost ani důvod pobytu v cele neznali dokonce ani dozorci.

"Když byl v roce 2010 nalezen ve své cele údajně oběšený, jeho identita se stala předmětem dohadů, ale věz­ňovu existenci izraelská vláda nikdy oficiálně nepotvrdila. Došla dokonce do neuvěřitelných krajností, aby medializaci případu potlačila," napsal britský list The Guardian.

Jakmile ABC v úterý zprávu o smrti záhadného vězně pustila do vysílání, úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua svolal šéfy redakcí všech izraelských médií a vyzval je, aby informaci, "která je pro určitou vládní agenturu málo lichotivá", nezveřejňovali.

Zpráva z izraelských médií vzápětí zmizela – vymazal ji i liberální deník Ha’arec, který na ni jako jeden z prvních upozornil. Ve čtvrtek se však vláda částečně mediálnímu tlaku podvolila.

Vnější svět se o Zygierovi dozvěděl až po opakovaných výzvách ochránců lidských práv. "Není možné, aby v demokratické zemi úřady někoho zatkly a nechaly v naprosté tajnosti zmizet a aby jednaly tak, že veřejnost ani neví, že byl zatčen," upozornil už v červnu 2010 izraelský Svaz pro lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám