Hlavní obsah

Příměří v Sýrii dlouho nevydrželo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohodnuté čtyřdenní příměří mezi bojujícími stranami v Sýrii vydrželo sotva pár hodin. Klid zbraní porušili povstalci a vojáci prezidenta Bašára Asada v pátek na severu země u základny při severojižní dálnici mezi Damaškem a Halabem, informovala agentura Reuters s odkazem na organizaci Syrská observatoř pro lidská práva.

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

Syrský povstalec

Článek

Avizovanému příměří předcházela noc plná bojů, ráno ale zavládl na bojištích klid. O pár hodin později se už však bojovalo u dálnice z Damašku do Halabu. Rebelové se tam snažili dobýt místní vojenskou základnu, zatímco Asadovo dělostřelectvo útočilo na přilehlou vesnici.

Příměří během muslimského svátku oběti Íd al-Adhá zprostředkoval vyslanec OSN a Ligy arabských států v otázce Sýrie Lakhdar Brahími.

Armáda varovala, že zastavení veškerých akcí je podmíněno klidem zbraní opozičních bojovníků. Rovněž povstalci avizovali, že příměří dodrží, pokud se všech akcí zdrží vládní síly.

Konflikt v Sýrii probíhá od loňského března, vyžádal si na 30 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii zmizelo skoro třicet tisíc lidí

Organizace na ochranu lidských práv varují, že v Sýrii zmizelo nejméně 28 000 lidí. Neví se o nich od chvíle, kdy je zajali vojáci nebo příslušníci milicí....

Výběr článků

Načítám