Hlavní obsah

Při útoku na iráckou věznici islámští radikálové osvobodili 90 odsouzených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Věznice v iráckém Tikrítu se stala terčem útoku radikálů, kterým se podařilo osvobodit na devadesát odsouzených. V boji zahynulo 19 lidí, z toho dvanáct až patnáct příslušníků vězeňské správy. Ve věznici je několik set odsouzených, mnozí za spolupráci s Al-Káidou. Někteří dostali trest smrti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Útok začal ve čtvrtek večer sebevražedný atentátník, který odpálil auto s výbušninami u brány věznice. Otevřel cestu dalším ozbrojeným útočníkům, kteří na čas věznici ovládli.

Větší ztráty utrpěli strážní a policisté. Zatímco představitel guvernéra hovoří o dvanácti mrtvých policistech, policejní zdroje v provincii Saláhaddín tvrdí, že konflikt si na straně policie vyžádal 15 obětí. Nepřežilo také sedm vězňů.

Po tvrdém boji se nakonec policii podařilo věznici ovládnout. "Máme věznici znovu pod kontrolou, útočníci odevzdali zbraně," sdělil policejní zdroj.

Útočníci se stáhli a odjeli policejním autem a zbraněmi, které vzali strážným.

Ke čtvrteční akci se zatím nikdo nepřihlásil. Irácká odnož Al-Káidy ale v červenci oznámila, že si hodlá útoky na soudce a prokurátory vymoci propuštění svých vězněných členů. V tikrítské káznici je několik set vězňů, mnozí z nich právě za spolupráci s iráckou Al-Káidou.

Podobné útoky s cílem osvobodit vězně zažil Irák v poslední době několikrát.

Ve věznici probíhali nepokoje a v dubnu polici odhalila tajný plán na útěk z vězení.

Tikrít, jenž byl rodištěm Saddáma Husajna, se nachází 160 kilometrů severozápadně od Bagdádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám