Hlavní obsah

Nálety, věznění, mučení, smrt. Konflikt v Sýrii dopadá na děti

Novinky, rei

Boje v Sýrii trvají rok a půl a vyžádaly si přes 20 000 mrtvých a stovky tisíc bezprizorních. Syřané hromadně prchají do sousedních zemí. Britská charita Save the children a deník Guardian zdokumentovaly, jak konflikt dopadá na děti. V úterý zveřejnily otřesná svědectví nejmladších účastníků konfliktu, kteří nyní žijí v táboře Za'atari v severním Jordánsku. Děti tvoří 65 procent obyvatel tábora.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci ze syrského Halabu (Alepa)

Článek

„Díval jsem se, jak umírá. Žil tři dny a potom umřel. Celou tu dobu byl vystrašený. Chovali se k němu, jako by byl pes,“ popsal 16letý Waíl poslední dny šestiletého hocha, s nímž sdílel celu.

Střelba a výbuchy bomb, ztráty příbuzných, únosy, věznění, mučení a smrt - to jsou skutečnosti, s nimiž se musí v Sýrii potýkat i děti. Téměř všem zabili někoho z rodiny. Save the Children proto vyzvala OSN, aby situaci v Sýrii lépe monitorovala a zastala se nevinných.

Byli tam dlouho a páchli. Rozkládali se, byli tam červi.
Músá (15 let)

Na děti je toho moc

"Jakmile skončil půst ramadánu, začaly na nás dopadat střely. Museli jsme do úkrytů, ale na ty začala útočit letadla. Na náš kryt dopadla střela. Všechny zabila, byl to masakr,“ popsala 12letá Bisan.

„Neumíte si představit, jak těžká jsou ostřelování. Byli jsme unavení, vůbec nešlo spát. A najednou nám střely explodovaly nad hlavami, proto jsme museli uprchnout,“ uvedl 12letý Ali. „Střely dopadaly náhodně, proto jsme se museli ukrývat ve sklepě. Jedna dopadla na dům mojí tety. Celá její rodina byla zabita, teta a její synové,“ doplnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda ostřeluje HalábVideo: Reuters

„Nejdřív na naši čtvrť útočily tanky, ale potom začala letadla shazovat tuny výbušnin. Všichni odešli, z města nic nezbylo,“ řekla devítiletá Nur.

„Šel jsem s bratrem a dvěma bratranci. Když jsme dorazili k mešitě, viděli jsme těla všude na zemi. Kusy těl ležely jeden na druhém. Mešita byla plná těl, desítek těl,“ popsal svůj zážitek 15letý Hassan.

„Měli jsme hodinu arabštiny. Armáda bojovala s povstalci a najednou se naštvali a začali střílet. Všechny děti utíkaly, snažily se utéct. Střelba trvala asi hodinu,“ popsala 14letá Ohúd z města Dará. Tvrdí, že na školu střílely síly syrského prezidenta Bašára Asada.

Ostřelování školy i pohřebního procesí

Patnáctiletý Músá Save the Children přiznal, že bojoval po boku povstalců. Vojáci ho ale chytili a on strávil 22 dní ve vězení. „Mučili mě. Viděl jsem umírat děti. Byly nás ve vězení stovky. Byl jsem ve velké cele s dalšími dětmi. Nejmladším bylo devět nebo deset let, chytili je při protestech. Mě bili každý den a používali také elektřinu,“ popsal. Vojáci po něm chtěli jména, ale on jim podle svých slov žádné neprozradil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové vyhodili do vzduchu vládní tankVideo: Reuters

Músá tvrdí, že mrtví zůstávali v cele. „Byli tam dlouho a páchli. Rozkládali se, byli tam červi,“ popsal.

Čtrnáctiletý Hassan zase popsal útok na pohřební procesí v Zajnábu u hlavního města Damašku. Lidé v noci pohřbívali povstalecké bojovníky, když zaútočily armádní helikoptéry. Pohřbu se podle něj účastnily tisíce lidí.

„Všude byla těla a kusy těl, všude. Všichni hledali příbuzné a všichni byli vystrašení, protože nad námi pořád byly vrtulníky. Viděl jsem hlavy 20 metrů od místa výbuchu. Viděl jsem ruce, nohy oddělené od těl. Všude byla spousta krve. Každou noc, než usnu, se mi to vrací,“ řekl Hassan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám