Hlavní obsah

Syrští rebelové popsali s úsměvem, jak popravili ostřelovače

Damašek

Příslovečný krátký proces čekal ostřelovače v jedné z obcí u severosyrského města Azaz, který z minaretu místní mešity zabil velké množství lidí - vzbouřenců i civilistů. Když ho rebelové chytili, uspořádali krátký soud, načež ho zastřelili, uvedla agentura Reuters. Konec ostřelovače Ramiho popisoval s úsměvem na tváři vousatý Ahmad. Na internetu se objevilo video čtyř poprav.

Foto: Zohra Bensemra , Reuters

Povstalec v Halabu

Článek

Organizace na obranu lidských práv po zveřejnění videa z Halabu (Aleppa) tyto "popravy" odsoudily. Odsoudila je i opoziční Syrská organizace pro lidská práva jako zločinné. Jednou z obětí měl být i místní vůdce proasadovské milice šabiha Ali Zajnaddin Barríi, zvaný Zeno. Jím vedená skupina měla v úterý zabít 15 vzbouřenců.

Video zachycuje ozbrojené muže, jak vedou na školní dvůr skupinu zajatců ve spodním prádle, některé s podlitinami nebo zakrvácené. Bojovníci mezi jiným skandovali: "Svobodná syrská armáda navěky, budeme skákat po Asadově hlavě." Pak postaví muže ke zdi  a zazní palba z kalašnikovů. Pak jsou vidět ležící těla.

Právní expert organizce Human Rights Watch (HRW) Clive Baldwin řekl BBC: "Vypadá to jako poprava zajatců, a pokud tomu tak je, byl by to válečný zločin."  Dodal, že HRW už viděla důkazy o mučení a popravách ze strany vzbouřenců.

Smrt ostřelovače

Ostřelovače dopadli bojovníci z Ahmadovy brigády Amr bin As, který působí u severosyrského města Azaz.

"Vzali jsme ho k jeho hrobu a poté, co jsme si vyslechli výpovědi svědků, jsme ho zastřelili," řekl Ahmad.

Jedním ze svědků při polním soudu byl muž, kterému Rami údajně zabil dva syny. Kromě pár svědectví ale o spravedlivém procesu hovořit nelze. Sami vzbouřenci říkají, že nemají důvod mít slitování se svými protivníky.

Ahmad dodal, že bojovníci z jeho brigády často dopadnou vládní vojáky. Chtějí od nich vědět jména velitelů a jména vojáků, kteří jsou loajální Asadovi. Ty pak soudí a popravují.

Ahmad dodal, že doba obhájců dávno pominula. "Myslím pro chlapy, jako je tento," naráží na osud Ramiho a dodává: "Jaký si myslíte, že by měl být jeho osud?"

Spravedlnost podle rebelů

Rebelové tvrdí, že chtějí zajatce soudit. O jejich osudu ale mají rozhodnout přeběhlí soudci a na straně rebelů stojící duchovní znalí práva šaría. Jeden z povstalců v Halabu (Aleppu) řekl, že o jejich osudu rozhodne soud: "Záleží, jestli mají krev na rukou."

I obrázky z Halabu ukazují brutalitu na obou stranách. Na ulici ležela i těla policejního velitele a jeho řidiče.

Ve škole byl starší muž ve světlemodrém hábitu s monokly a podlitinami kolem očí a s krví odkapávající z úst. Vousatí vzbouřenci si jej spletli s členem Asadových milicí šabiha.

O dalším zadrženém, který měl být také členem milicí, řekl jeden z rebelů: "Klidně bych na něj mohl šlápnout. Zaslouží si být zabit. Znásilňoval ženy a střílel demonstranty. Každý v Halabu jej nenávidí a my jsme ho nakonec dostali do rukou. Jsem si jist, že půjde na smrt." Na dotaz, zda bude hned popraven, odpověděl: "Ne, pošleme ho, aby ho soudili, ale nedokážu si představit, že by nedostal trest smrti."

Reklama

Výběr článků

Načítám