Hlavní obsah

Voda z jediného zdroje v Gaze není pitná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Voda z jediného zdroje v pásmu Gazy je nebezpečná a nedá se pít, protože je zamořená hnojivy a odpadem, uvedly charitativní organizace Save The Children a Medical Aid For Palestinians. Dodaly, že za posledních pět let se zdvojnásobil počet dětí hospitalizovaných kvůli průjmům, napsala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Kamión se zbožím pro pásmo Gazy překračuje hraniční přechod Karni.

Článek

Nárůst průjmových onemocnění u dětí spojují s vysokou koncentrací nitrátů ve vodě. Ty se používají především ke hnojení. Dalším důvodem je zcela zničená kanalizace v pásmu, což vede ke kontaminaci zdroje fekáliemi.

Mnohé zoufalé rodiny, které přestávají věřit vodě z vodovodu, si raději opatřují vodu z privátních zdrojů, u nichž ale také hladina nebezpečných látek desetinásobně překračuje normu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zástupci zmíněných organizací odpovědnost přičítají hlavně Izraeli, jehož blokáda údajně brzdí dodávky náležitých sanitárních potřeb do palestinské enklávy. Izrael blokádu nedávno zrušil s výjimkou materiálu využitelného pro zbrojení islámských radikálů.

Blokáda musí být zcela zrušena, uvádějí ve společné zprávě obě organizace. Donedávna se například nemohl dovážet stavební materiál, protože se mohl využívat při stavbě bunkrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám