Hlavní obsah

Izrael údajně špehuje Írán ze severního Iráku

Izrael údajně zahájil špionážní misi proti Íránu z území severního Iráku. Chce tak získat případné důkazy o jaderném programu teheránského režimu, informovaly západní zpravodajské služby, které citoval britský nedělník The Sunday Times. Izrael podle nich udržuje za tímto účelem stálé opěrné základny na území iráckého Kurdistánu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Izrael chce tímto způsobem objevit "kouřící kolt", tedy nesporný důkaz, že Írán vyrábí jadernou bombu, napsal britský týdeník. Podle informací od zpravodajských zdrojů prý Izrael během utajených misí v Íránu nasadil vysoce citlivé přístroje, které mají měřit radioaktivitu a sílu zkušebních výbuchů.

Kromě toho prý izraelská speciální komanda používají vrtulníky Black Hawk k pašování svých agentů do Íránu. Ti jsou údajně maskováni jako íránští armádní příslušníci a pohybují se dále v íránských vojenských vozidlech.

Podle zpravodajských zdrojů provádí Izrael takové špionážní akce už léta. V posledních měsících se prý zaměřily na vojenský komplex Parčin u Teheránu. Je to vojenská základna a také středisko vývoje konvenčních zbraní. Panuje ale podezření, že se v podzemí skrývá zařízení, v němž Íránci pracují na atomovém výzkumu.

Inspektoři byli v Íránu v roce 2005

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) jej naposledy viděli v lednu 2005, pak už jim Teherán prohlídku komplexu nikdy nepovolil.

Podle zpráv západních diplomatů bylo v Parčinu nedávno provedeno čištění. To by mohlo nasvědčovat tomu, že se Íránci snaží před možnou návštěvou týmu inspektorů MAAE "zamést" stopy po experimentech, které by ukazovaly na tajný jaderný zbrojní program.

Írán neochvějně tvrdí, že jeho jaderný program má sloužit jen civilním účelům. Západ nicméně Írán podezřívá, že tajně pracuje na výrobě jaderné zbraně.

Napětí kolem íránského jaderného programu letos zesílilo jednak kvůli novým sankcím vůči teheránskému režimu, jednak kvůli rostoucí izraelské nervozitě ohledně možného vývoje jaderné zbraně v Íránu. Tel Aviv to považuje za smrtelné nebezpečí a signalizuje vůli k vojenské akci. Má přitom pocit, že čas pro účinný zásah se zkracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám