Hlavní obsah

Na zajištění chemických zbraní v Sýrii by bylo třeba 75 000 amerických vojáků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda odhaduje, že na střežení syrských skladů chemických zbraní a továren na jejich výrobu, by potřebovala nasadit přes 75 000 vojáků, kteří by bránili jejich vyloupení nebo vyrabování. V zemi totiž operují i teroristé, kteří by se jich mohli zmocnit. Plyne to z armádní analýzy, kterou připravilo americké ministerstvo obrany pro prezidenta.

Článek

Zajištění míst, kde jsou syrské chemické zbraně, by podle zprávy bylo „mimořádně obtížné“, řekl představitel ministerstva CNN. Armáda USA je přesvědčena, že v zemi je asi 50 míst, kde se chemické zbraně vyrábějí a skladují. K tomu je potřeba připočítat výzkumná centra. Mezi místy, kde se vyrábějí, jsou uváděny přístav Latakíja a města Hama, Homs a Safira.

K programu syrských chemických zbraní uvedl Leonard Specter z Institutu mezinárodních studií v Monterey: „Sýrie má pravděpodobně jeden z nejrozsáhlejších programů na světě. Má různé druhy chemických látek. Podle něj jsou ve skladech jak plyny známé z dob první světové války, jako je chlór a fosgen, tak také modernější nervové plyny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ředitel americké Národní zpravodajské služby James Callper minulý týden řekl Kongresu, že nyní místa, kde jsou chemické zbraně, střeží síly loajální stávajícímu prezidentovi Bašáru Asadovi.

Podle armádních expertů má Bašár Asad stále dostatečnou vojenskou sílu. Dosud nepoužil chemické ani biologické zbraně a nenasadil proti vzbouřencům ani letectvo. Podle náčelníka Spojených štábů generála Martina Dempseyho nedal Asad ani najevo, že by něco takového chtěl učinit. Podle něj by významnou změnou bylo i nasazení bitevních vrtulníků. Ani k němu však zatím nedošlo.

Strach z pádu Asadova režimu

Vysoký americký představitel ale CNN varoval, před možností, že by se syrský režim náhle zhroutil, nebo by boje mezi vzbouřenci a vládními silami dosáhly úrovně, kdy by mezinárodní společenství dospělo k přesvědčení, že je nutná mezinárodní intervence právě kvůli zajištění těchto zbraní.

Foto: Reuters

Předseda sboru náčelníku spojených štábů amerických ozbrojených sil, generál Martin Dempsey

„Mohlo by vzniknout vakuum,“ uvedl Clapper a zdůraznil nebezpečí, že by je mohli využít extremisté operující v zemi získat chemické zbraně. Syrský prezident Bašár Asad opakovaně hovoří o tom, že čelí ozbrojeným gangům teroristů a i USA připustily, že v Sýrii působí teroristé napojení na al-Káidu. Syrská armáda navíc zřejmě spolupracuje s militantním libanonským šíitským Hizballáhem. I Demspey zmínil, že USA mají o syrských rebelech jen málo relevantních informací

Velký kontingent

Intervence by znamenala vstoupit na území nepřátelské země. Předtím by bylo nutné vyřadit docela silné syrskou protileteckou obranu.

Analýzu vytvořilo americké centrální velitelství, kde zvažuje, s jakými scénáři by se mohla potýkat americká armáda. Počet potřebných vojáků je vysoký, odpovídá počtu aktuálně nasazenému v Afghánistánu. Nejde však v žádném případě o aktuální požadavek.

Mluvčí Bílého domu Jay Carneyová ale zdůraznila, že jde jen o hypotetické plány: „Vojenská akce k zabezpečení části Sýrie není politikou, kterou právě uplatňujeme.“ Podle ní dávají Spojené státy stále přednost jednáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám