Hlavní obsah

Totální válka v Sýrii: v Homsu střílí snipeři po lidech kupujících chléb

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský Homs začíná připomínat Sarajevo. Podle jednoho z odpůrců režimu ostřelovači pálí po všem, co se pohybuje. Zabíjejí i civilisty, kteří jdou nakoupit, uvedla CNN. V zemi podle stanice propukla opravdová válka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrský Homs je po ostřelování v plamenechVideo: Reuters

 
Článek

„Snipeři dokonce míří na ty, kdo si chtějí jít pro chléb do pekárny,“ uvedl aktivista opozice Abú Umar.

Další aktivista dodal: „Střílejí náhodně. Nevím proč. Ve městě není žádné bezpečné místo nebo přístřeší či sklep. Musíte mít štěstí, abyste zůstali v bezpečí.“

Foto: ČTK/AP

Likvidace trosek v Halabu

V úterý bylo zabito ve čtvrti Baba Amr, která byla hlavním terčem dělostřelecké palby, šest lidí. Úterní ostřelování bylo dosud nejsilnější. Podle obyvatel vede syrská armáda proti městu totální válku.

Foto: ČTK/AP

Syrský tank v Dará

„Každý, s kým jsme mluvili, je přesvědčen, že země směřuje do skutečné války nebo už v ní je,“ řekla reportérka CNN Arwa Damonová.

„Hodně lidí si uvědomilo a akceptovalo, že v této fázi to směřuje ke krvavé bitvě a bude ztraceno ještě více životů,“ dodala. Za posledních deset dní bylo v Sýrii zabito 710 lidí, většinou v Homsu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V pondělí večer vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová odsoudila ve Valném shromáždění OSN syrský režim za to, že pokračuje v jatkách civilistů: „Podstata a rozsah akcí syrských sil naznačuje, že od března 2011 byly (v zemi) spáchány zločiny proti lidskosti."

Foto: ČTK/AP

Zničené domy v Halabu

"Nezávislé, věrohodné a potvrzené zprávy ukazují, že zneužívání síly je součástí širokého a systematického útoku na civilisty," dodala.

Demagogie syrského zástupce v OSN

Syrský velvyslanec v OSN Bašár Džafari na to okamžitě podrážděně zareagoval s tím, že jde o bezprecedentní mediální a politickou kampaň, kterou roznítila opozice v zemi. Podle něj jde o podlomení autority vlády.

Foto: ČTK/AP

Převrácený a vyhořelý policejní transportér v Halabu

Víkendový plán nasadit v zemi společné mírové sbory OSN a Ligy arabských států označil za podněcování k terorismu a útok na samostatnost Sýrie. Uvedl, že v Sýrii by si nikdo nedokázal ani představit, že by se vyslali vojáci do USA, aby chránili demonstranty z hnutí Occupy Wall Street. Podle něj jsou státy zodpovědné za zajištění bezpečnosti na svém teritoriu.

Foto: ČTK/AP

Homs pod palbou

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám